Feminin framryckning
 

Publicerat 2009-10-22 (av Basti Naumann)

 

Jag har då och då propagerat för att våra bästa damer lite oftare borde lämna damklassens ombonade trygghet och ge sig på den öppna klassen. En och annan tvekar fortfarande, men jag tycker att det börjar lossna. Hur som helst är ju slutmålet att få en tjej på första plats i de öppna klasserna, och jag tycker det ser lovande ut. Bland skyttar i elitklass är kvinnorna fortfarande en mycket liten minoritet i förhållande till männen, men de visar klorna, den saken är klar. Följande exempel hittar man i resultatlistorna från fältskjutningarna Katarinaträffen och Enaträffen (poängfält):

 

Anna Törnqvist, Lövsta, fick 43 träff och ett standarbrons i klass 3A i Katarinaträffen, och framför allt sköt hon fullt i Damer 3C, och vann klassen. Där tycker jag att det var lite synd att hon inte ställde upp i Öppen 3C. Då hade hon visserligen bara hamnat på sjätte plats, men hon hade kunnat hänga några riktigt fina skalper i bältet. Följande tunga grabbar hade hon då klått: Per Carlsson, Roger Björkman, Thomas Erlandsson, Benny Östlund, Michael Watz, Alexander Engman, Thomas Herkevall och Åke Nordin.

     Veckan därpå visade Anna att hon håller stilen. I den ganska svåra poängfältskjutningen Enaträffen sköt hon till sig toppresultatet 72 poäng och ett standardsilver. Tyvärr startade hon återigen i damklassen. I 3C Öppen hade hon blivit sjua, och klått både Jim Forsberg och Åke Nordin.

 

Ann-Louise Arktoft, Lövsta, tog ett standardbrons i Öppen 3A och ett i Damer 3C i Katarinaträffen, och framförallt klämde hon till med 47 träff, en tredje plats och 180:- i prispengar i 3R. Snyggt!

 

Kerstin Andersson, Södertälje, sköt till sig 47 träff och vann 2B i Katarinaträffen. I den klassen var det bara tre deltagare, men 47 träff var ett absolut toppresultat – ingen hade fullt i vapengrupp B. I 3B hade hennes resultat räckt till en tredje plats, före Roger Björkman och Åke Nordin.

 

Linda Svensson, Råsbo, fick 46 träff i 3B och en femteplats i Katarinaträffen. Hon var bara en hårsmån från att klå Åke Nordin. Samma antal träff, samma antal figurer och 27 särskiljningspoäng mot Åkes 29.

      I Enaträffen drog hon till med en riktig dräpare: Linda ställde upp 3C Öppen, och med 73 poäng hamnade hon på tredje plats! Här behöver man inte ta några exempel på vilka sextontaggare hon fällde – det var bara två av dem som lyckades klämma in sig före Linda. Hon startade också i 3B, fick 71 poäng och en fjärde plats! Och det var inte slut med det – Linda startade också i 3R, där hon sköt till sig 70 poäng och en fjärde plats! Här har vi en allroundskytt av högsta klass!

 

Monica Hjertqvist, Råsbo, fick 43 träff och en tionde plats i 3B i Katarinaträffen, men framför allt ställde hon upp i 3C Öppen, fick 46 träff och en 18:e plats, och var nära att knipa ett standardsilver. Det kan tyckas att en 18:e plats inte är mycket att snacka om, men Monica valde bort damklassen, och ställde upp i den tuffaste av klasser, Öppen C. Strongt gjort, Monica!

      Veckan därpå visade Monica att hon verkligen är på gång. Även i Enaträffens poängfält startade hon i 3C Öppen, och nu ryckte hon fram till en åttonde plats! Bland de herrar som fick se sig slagna fanns Jim Forsberg och Åke Nordin. Även Monica startade i 3B, kammade hem 70 poäng och en femte plats, steget efter Linda!

 

Jag hoppas att dessa anmärkningsvärda framgångar väcker killer-instinkten hos landets elitdamer. I sportskyttet är kvinnorna inlåsta i obligatoriska damklasser, men i det nationella pistolskyttet är damklassen frivillig. I SPSF kan alltså tjejerna ta upp jakten på grabbarna närhelst de vill, och ovanstående amasoner har visat att det kan löna sig.

 

En av de saker jag skulle vilja se innan jag tar ner skylten, är när en tjej vinner Öppen C i pistol-SM. Och, som Torsten Ullman sa på OS 1936: ”Ska väl inte vara omöjligt”.*

 

Basti

 

 

*Det var på OS i Berlin 1936. Världsrekordet i fripistol låg då på 547 poäng, satt av Ullman själv. Närmaste konkurrenten, tysken Krempel, hade nu skjutit 544. Originalreferatet från Berlin-OS låter så här:

 

"Klockan är nu 10.10. Ullman har 20 minuter kvar av skjuttiden och 8 skott kvar. En ny tia med efterföljande nia markeras. Inför utsikten till det nu hägrande fantastiska världsrekordet tycks till och med ismannen Ullman bli en smula upphetsad.

– Kan du hålla 9:an i snitt gör det 556! Säger en närvarande svensk olympiakamrat med av spänning brännande kinder.

När två skott återstår, är Torsten Ullman uppe i 539 poäng. Olympiakamraten, ännu mer upphetsad, meddelar Ullman att om han nu skjuter en tia, så har han slagit sitt eget världsrekord redan i näst sista skottet!

– Ska väl inte vara omöjligt, svarar Ullman kyligt, reser sig från stolen och skjuter – mitt i prick!"

 

Ullman sköt sedan ännu en tia, vann OS och satte nytt världsrekord på 559 poäng.