Grå gröt på glättat papper
 
Publicerat 2009-05-18 (av Basti Naumann)

 

Att göra en attraktiv och läsvärd tidning är ingen lätt uppgift. När det gäller branschtidningar, förbundstidningar och liknande, ser man ofta tecken på att utgivaren försöker kompensera ett ointressant innehåll med en snitsig och påkostad yttre form, det vill säga proffsig layout och glättat papper.

 

Detta är dömt att misslyckas. Om en publikation har formen av en häftad bunt kopior, eller en enkel publikation på nätet, så finner den sina läsare i alla fall, om den har ett intressant innehåll. Å andra sidan, om innehållet är skralt, så hjälper inga vackra kläder i världen. En sådan klädsel blir med nödvändighet genomskinlig, och läsarna ser omgående att kejsaren är naken.

 

Jag kommer att tänka på detta när jag betraktar den publikation jag har i min hand – ISSF News, det vill säga den internationella skyttefederationens förbundstidning. Den måste rimligtvis ha tämligen hyggliga finansiella resurser, tyckte jag. Det var med viss förväntan jag började bläddra i den. Men min förväntan förbyttes i besvikelse.

 

Jag nämnde att de faktorer en tidningsutgivare har att laborera med är tre, nämligen innehåll, layout och papperskvalité. Tidningen ISSF News har bara lyckats pricka in en träff av tre möjliga. Den är tryckt på glättat papper.

 

Utgivaren ISSF har lyckats med konststycket att förena ett urvattnat och ointressant innehåll med en fullkomligt usel layout. Redan vid första genombläddringen tappar man lusten totalt. Layouten är schablonartad. Bilderna ligger överst på sidan, och därunder finns ett stort, tungt textblock. För övrigt upptas hälften av sidorna av diverse tabeller, främst rekordnoteringar.

 

Det finns ett par intervjuer i tidningen, och en av dem hade kunnat bli riktigt intressant. Intervjupersonen är luftgevärsskytten Abhinav Bindra, som blev den förste i historien att erövra ett individuellt OS-guld för Indien. Som läsare och skytt är man naturligtvis nyfiken på hur Bindra blev bemött när han kom hem med sin OS-medalj i guld. Hur reagerade vanligt folk? Var det några politiker som hörde av sig? Får Bindras OS-medalj några följder i form av framtida indiska OS-satsningar?

 

Allt detta, som borde ha varit huvudinnehållet i intervjun, avfärdas på tre rader. I övrigt tuggar intervjuaren på med frågor enligt formulär 1 A, som skulle kunna ha ställts till vilken elitskytt som helst. Därmed blev ett intressant uppslag nermalt till samma grå gröt som fyller resten av tidningen.

 

Jag kan inte se att ISSF News har något berättigande över huvud taget. Lägg ner den.

 

Basti