Svårt, men kul!
 
Publicerat 2009-11-01 (av Basti Naumann)
Uppdaterad 2009-11-02 (av Basti Naumann)

 

Fältskjutningen i Linköping här om veckan blev som bekant inställd på grund av en brand i skjuthallen. Min ständige kombattant Uffe Hansson propsade på alternativ aktivitet, och släpade iväg mig till Grimsta-banan, där Stockholmspolisen arrangerade kretsmästerskap i nationell helmatch.

 

Jag har mer eller mindre medvetet hållit mig undan från denna skyttegren, eftersom jag tycker att dess slutkläm och huvudnummer, skjutning mot Christer Westins tavla med fyra figurer, är lite väl svår för mig. Men vad gör man inte för husfridens skull.

 

Våra resultat var ingenting att skriva hem till mor om. Om sanningen ska fram, så hamnade vi båda två bland de tre sista. Men det viktiga i sammanhanget är, att det var en överraskande rolig tävling. Den gav mersmak. Och sett ur träningssynpunkt så innehåller grenen nationell helmatch de allra flesta av de grundmoment som finns inom det nationella pistolskyttet. Ta till exempel avfyringsteknik. Där finns precision med den långsamma avfyringen utan tidsnöd, snabbskytte (duell) med den allra snabbaste avfyringen, och nationell helmatch-tavlan med den halvsnabba fältskytteavfyringen.

 

Nationell helmatch består av följande:

 

Fyra serier vanlig precision.

Fyra serier snabbskytte (duell).

Fyra serier mot nationell helmatch-tavlan.

 

Nationell helmatch-tavlan är 60 x 60 cm, och innehåller fyra stycken svarta figurer av fältskyttetyp, ringade, med valörer från 6 till 10 poäng. Figurerna har olika form och storlek. Man skjuter en snabb femskottsserie mot var och en av figurerna. Man får välja i vilken ordning man vill beskjuta dem. Tiden för första serien är 18 sekunder, andra serien 16 sekunder, tredje serien 14 sekunder och fjärde serien 12 sekunder. Stående 45o utan stödhand. Man räknar inte antal träffar som i fält, utan poängen som i precision och snabbskytte.
 

 

Antal möjliga poäng för hela matchen är alltså 600 poäng.

 

Resultatlistan var intressant. De tre medaljörerna var:

Patrik Skottke, Lövsta                    547 p

Anneli Johansson, Sthlmspolisen    546 p

Magnus Sandqvist, Sthlmspolisen   546 p

 

Avståndet mellan medaljörerna och övriga var ganska stort, 12 poäng, och den inbördes striden mellan medaljörerna var som synes hård. Och en av hårdingarna var, återigen, en tjej!

 

Och, sammanfattningsvis,  på en 25-metersbana är nationell helmatch är något av det roligaste man kan hitta på.

 

Basti