Fettkampen går vidare
 
Publicerat 2009-11-02 (av Basti Naumann)

 

Slankelandskampen – eller fettkampen, som den kallas på svenska – mellan norska och svenska gevärsskyttar har pågått i tre veckor. Fem skyttar deltar på vardera sidan, och målsättningen är att banta bort en tiondel av kroppsvikten. Men det målet blir nog svårt att uppnå.

 

De fem norrmännen, Vebjörn Berg, Christian Lilläng, Erling Melvaer, Öysten Johnsen och Kjartan Huldal, startade med en sammanlagd vikt på 489,1 kilo, och har gått ner 6 kilo, vilket blir – 1,23 procent.

 

Svenskarna, Anders Brolund, Mads Ericsson, Johan Gustafsson, Stefan Ahlesved och Peter Sundin, hade en total startvikt på 464,2 kilo, och har gått ner 7,3 kilo. Det blir – 1,57 procent.

 

Svenskarna har alltså en knapp ledning.

 

Individuellt är Anders Brolund den klart lysande stjärnan. Han startade på 106,1 kilo och har gått ner inte mindre än 4,3 kilo, vilket blir 4,05 procent. Han står ensam för merparten av svenskarnas viktminskning. Tre veckor har gått, åtta veckor återstår. Anders är av allt att döma den ende som har en realistisk chans att nå tioprocents-gränsen.

 

 


Av fettkampens två huvudpersoner, Vebjörn Berg och Anders Brolund,
 verkar Anders gå mot en utklassningsseger.

 

--------------------------------------------------------
  
 

Slankelandskampen
 
Publicerat 2009-10-21 (av Basti Naumann)

 

Enligt en artikel av Jessica Linnman på SvSF’s hemsida har norska gevärsskyttar utmanat sina svenska kolleger på ”slankelandskamp”, eller som den kallas på svenska, ”fettkamp”. Fyra norska och fyra svenska skyttar, alla med varierande grad av trivselvikt, deltar. Kampen gäller att gå ner minst 10 procent av kroppsvikten före jul. Initiativet togs av den norske elitskytten Vebjörn Berg, som två år i rad har erövrat titeln Norges Skyttekung.

 

På SvSF’s hemsida finns en länk till ett nyhetsinslag om ”slankelandskampen” i norsk TV. Där finns också en länk till Vebjörn Bergs hemsida, där man kan följa ställningen i fettkampen vecka för vecka.

 

Norges Frivillige Skyttevesen, motsvarigheten till svenska FSR, är oerhört skickliga på att locka publik och massmedia. De flesta av deras skyttegrenar är tillrättalagda för media. Det är högt tempo, korta skjuttider, utslagstävling man mot man och elektronisk markering. När norrmännen har sitt årliga riksmästerskap ”Landsskytterstevnet”, ses tävlingarna av en publik på ett par tusen personer, och NRK’s TV är där och sänder. Det är fullt pådrag, och reportrar av högsta klass.

 

Framför allt ser man i den norska skytterörelsen en allmän attityd av glädje, framåtanda och förändringsbenägenhet som vi inte ser skuggan av här i Sverige.

 

Basti

 

--------------------------------------------------------