Tjejerna ger svar på tal!
 
Publicerat 2010-07-09 (av Basti Naumann)

 

I min artikel ”Feminin framryckning” den 30 oktober 2009 tjatade jag på våra kvinnliga pistolskyttar att de ska ställa upp i den öppna klassen, och utmana gubbväldet. Jag avslutade: ”En av de saker jag skulle vilja se innan jag tar ner skylten, är när en tjej vinner C öppen i pistol-SM.” Vi är inte riktigt där ännu, men Elin Albrechtsson, Östersunds Psk, har givit svar på tal, med eftertryck!

 

I årets pistol-SM ställde Elin upp i precision C öppen. Och hon gjorde det inte för ros skull – hon klämde i med 483 poäng, och kom på fjärde plats, en enda poäng från prispallen! Om Elin hade fått den poängen i förra årets SM, då hade hon vunnit med två poängs marginal. Så nära var det!

 

Elin är en av de absolut vassaste tjejerna i svenskt pistolskytte i dag, såväl nationellt som internationellt. Hon verkar oerhört målmedveten. Vilken nivå hon inriktar sig på att uppnå, det vet jag inte, men så mycket är klart, att än är hon inte nöjd. Det ska bli spännande att se var detta slutar!

 

Men det är inte bara Elin Albrechtsson som har reagerat på mitt tjatande. I årets pistol-SM blev den feminina framryckningen till en mäktig flodvåg. Elin var inte ensam om att gå till final i precision C öppen. Det gjorde också Maria Prandl-Norrgård, Salem. Och inte nog med det – det var femton tjejer som ställde upp i precision C öppen! Två av dem gick alltså till final, tre av dem tog en standardmedalj i silver och åtta av dem tog standardbrons!

 

I fält C öppen var framgångarna inte lika stora, men det mest påfallande var att intresset var ännu större än i precision – inte mindre än arton tjejer ställde upp i öppna klassen i fält C! Tre av dem tog standardbrons.

 

Det har verkligen hänt nånting på damsidan. I svensk idrott över huvud taget verkar det vara kvinnorna som står för de flesta framgångarna, och tydligen går utvecklingen åt samma håll inom det nationella pistolskyttet. Detta är bra för pistolskyttesporten på flera olika sätt. Bland annat är det bra för rekryteringen att kunna visa upp våra kvinnliga förebilder, som dessutom blir allt fler.  

 

Och själv är jag fullständigt säker på att en kvinna tar hem den öppna klassen i SM innan jag loggar ut för gott – frågan är bara hur många gånger det blir!

 

Basti