En fjäril i mars
 
Publicerat 2011-04-02 (av Basti Naumann)

 

Söndagen den 20 mars arrangerade Dannemora Sportskytteklubb, Uppsalakretsen, sin så kallade ”Första kretsfältskjutning” på Norråsens skjutbana utanför Film, Österbybruk. Jag deltog inte själv, men jag var på plats som sällskapsdam åt min ständige antagonist, redaktör Hansson, och framför allt som intresserad åskådare.

 

Samlingsplatsen var belägen i en bondgård, där en handfull får mumsade i sig sin frukost, belåtet bräkande. Att denna fältskjutning skulle bli något utöver det vanliga, det insåg jag när jag fick syn på en nyvaken nässelfjäril, som landade på en husvägg för att tina upp sin frusna lekamen i den värmande vårsolen.

 

Jag fann ytterligare ett gott omen, när jag var och kikade på första stationen. Där fanns ett gammaldags, rekorderligt inskjutningsmål. Stor figur, kort avstånd och gott om tid. Hoppet vaknade. Hade Dannemora Ssk givit mig svaret på mina ständiga böner? Var detta den lätta fältskjutning som jag börjat förlora hoppet om?

 

Jo, minsann! Denna fältskyttebana var medelmåttornas eldorado. Av de 42 startande i klass 3C var det 13 som sköt fullt. Den siste av de 42 hade 42 träff. Det totala antalet starter i alla de 16 klasserna var 300, och av dem var det 30 som hade fullt. De renläriga banläggarna i sina tagelskjortor, de som anser att varje tävling enbart ska ha som syfte att utkora en vinnare, och att ”the second best is the first loser”, de brukar gå in i djup depression om fler än en skjuter fullt. Lyckligtvis fanns det ingen sådan glädjedödare på plats. Stämningen bland deltagarna var på topp, och trivselfaktorn var hög.

 

Klass 1C är särskilt intressant. En stor del är nybörjare, som kommer för att pröva på grenen fältskjutning. Den arrangör som anser att det finns för många fältskyttar, ska lägga en stenhård fältskyttebana, så att det blir katastrofresultat i klass 1 C. Då kommer de flesta av nybörjarna inte tillbaka. Jag vet inte hur många nybörjare jag har hört säga ”Nä, fältskjutning är ingenting för mig. Det är alldeles för svårt.”

 

Men Dannemora Ssk gjorde tvärt om, och bjöd på en angenäm provtur. Medelresultatet för de 27 skyttarna i klass 1C var 38 träff. Endast två skyttar hade mindre än 30 träff. Så denna välsignade dag var det många nybörjare som tänkte ”Det här verkar ju faktiskt riktigt kul!”.

 

Det är tydligen Uppsalakretsen som har tagit täten i stockholmsregionen när det gäller fältskjutningar för ”vanligt folk”. Detta var alltså ”Första kretsfältskjutningen”. Och nu inbjuder Östhammars Pistolklubb till den Andra kretsfältskjutningen, den 17 april. Där har man hittat på ett extra litet dragplåster. Har du, som jag, svårt att ta dig fram över stock och sten, branter och diken? Då är denna fältskjutning något för dig! ”Lättgådd terräng” utlovas. Och inte nog med det – om man vill, kan man förflytta sig mellan stationerna per automobil!

 

Ni som varit förutseende nog att anmäla er till Lasse Lundqvists utskickslista, ni har fått inbjudan. Övriga kan ringa till Per-Erik Brundin, 0173-411 92, 070-211 63 09, för information.

 

Basti