En lösning för Jonas Jacobsson
 
Publicerat 2012-05-23 (av Basti Naumann)

 

Jonas Jacobsson, världens främste handikappskytt, försöker som bekant ställa upp i ”vanliga” OS i London i gevär 50 m, liggande. Tyvärr har han, trots sina imponerande meriter, inte lyckats kvalificera sig. Sveriges Olympiska Kommitté har försökt utverka ett wild card för Jonas, men har av Internationella Skyttefederationen fått beskedet att detta av formella skäl inte är möjligt.

 

Jag tror att jag har en lösning på problemet.

 

För att försöka reda ut reglerna för wild card i OS, tittade jag i mina gamla artiklar om OS på min hemsida. Det enda jag hittade var tyvärr ett konstaterande, att reglerna för wild card är så krångliga, att jag redan då gav upp försöken att begripa reglerna.

 

Men jag erinrade mig en intressant sak beträffande kvotplatser:

 

Om en skytt erövrar en kvotplats i OS, så tillhör denna kvotplats inte skytten, utan det svenska skytteförbundet. Förbundet kan ge platsen till någon annan skytt. Och inte bara det: Förbundet kan skicka någon annan skytt i en helt annan skyttegren.

 

Detta drabbades pistolskytten Monica Rundqvist av (2004, har jag för mig). Hon tog en kvotplats i luftpistol. Men SvSF tog inte bara ifrån henne kvotplatsen, man skickade inte ens en annan luftpistolskytt – man skickade i stället en tämligen chanslös viltmålsskytt (viltmål var då OS-gren).

 

Som ett kuriosum kan jag nämna, att det var en fantastisk tur för Claes Johansson att förbundet gjorde detta grenbyte. Johansson var då förbundskapten för grenen viltmål, och i denna gren hade Sverige inte erövrat någon kvotplats. Johansson skulle alltså inte få följa med till OS. Men nu konverterade SvSF kvotplatsen från luftpistol damer till viltmål herrar – och simsalabim, så fick kapten Johansson en gratisresa till OS! Som sagt – där hade Johansson en fantastisk tur.

 

Nåväl, åter till Jonas Jacobsson och hans aktuella situation inför OS i London. Jag är inte absolut säker på att jag har förstått reglerna rätt, men har jag det, så kan man lösa problemet så här:

 

Sverige har fyra kvotplatser i lerduva. En av dem som är uttagna, är Marcus Svensson, vars främsta merit är att han kom femma i EM 2011. Hans chans att erövra en OS-medalj är tämligen begränsad. Därför har SvSF nu chansen att lösa problemet med Jonas Jacobssons OS-plats:

 

Konvertera kvotplatsen i lerduva till en plats i gevär 50 m liggande. Då kan man skicka Jonas Jacobsson till OS, i stället för Marcus Svensson. Och till skillnad från Marcus, så har Jonas presterat resultat på världstoppsnivå, och har en klart realistisk chans att erövra en OS-medalj åt Sverige.

 

Intressant, eller hur?

 

Jag ber att få avsluta med ännu en kuriosanotis. Kommer ni ihåg Kalle Ankas kusin, Alexander Lukas? Han har en fantastisk tur med allt han företar sig. Det är inte utan att man tänker på Alexander Lukas, när man får veta vilken osannolik tur Claes Johansson återigen har haft.

 

Det såg ut som om Claes Johansson inte skulle få någon gratisresa till kommande OS i London. Viltmål, som Johansson basar för, är ju inte längre någon OS-gren. Men – hast du mir gesehen – går han inte och blir utnämnd till förbundskapten för lerduveskyttet, precis i lagom tid för OS i London!

 

Om Jonas Jacobsson bara fick en liten, liten aning av den johanssonska turen, då skulle han kanske kunna få åka till London. Om Jonas så bara hamnar bland de tjugo bästa, så kommer den prestationen att bli uppmärksammad över hela världen. Och denna PR behöver den svenska skytterörelsen så förtvivlat väl.

 

Basti