SM-starter

Publicerat 2013-06-16 (av Clas Simmerud)

 
På förbundsmötet fick jag höra av årets SM-sekreterare (Anders Khemi) att det inkommit 877 starter till årets SM i Boden, och frågan man ställer sig då är, Varför? 877 starter är inte ens hälften så många som vilket valfritt "normalår" som helst och naturligtvis en svår missräkning för Norrbottens pistolskyttekrets, som räknat med många fler starter.

Att arrangera ett SM i nationellt pistolskytte har idag blivit en mammutuppgift oavsett vem eller vilka som får uppdraget, normalt sett så slåss inblandade parter med näbbar och klor för att INTE behöva arrangera det, då man helt enkelt inte orkar med detta jättearrangemang med funktionärer och allt som ska till. Trots detta tar Norrbotten på sig jobbet och, kan man misstänka, går man ur huse för att ro iland projektet. Klubbarna i Norrbotten har låga tvåsiffriga medlemsantal och envar som varit ens nära att arrangera ett SM vet hur mycket arbete som ska läggas ner och hur många som behövs för att hjälpa till. Detta krav gäller oavsett om det är 500 eller 2000 som startar. Varför är det då ingen som vill åka till Norrland? Är det för långt? För mycket mygg? För exotiskt? För dyrt?


Ingen tycker att det är konstigt att de kommer till oss och skjuter och i min värld så är det lika långt åt båda hållen. Boendet är ordnat på både hotell och campingar till priser som är klart marknadsanpassade. Apoteken säljer utmärkta myggmedel, jag vet då vi har massvis av dem på vår hemmabana i Boo. Så vad är problemet?

Vi behöver visa att Norrbotten betyder lika mycket för oss som alla andra kretsar, och det är minst lika kul att skjuta där som någon annanstans i riket. Vi kan inte göra SM till en storstadsgrej, här om någonstans är det svårt att få folk till frivilligt funktionärsarbete.

Jag ber dig att tänka en gång till, och överväga om det inte kunde vara värt 4 timmar extra i bil för att få skjuta i Midnattssolens rike. om inte annat så för att visa dem att de är lika mycket värda som alla oss andra i skyttesverige.

Mvh
Clas Simmerud Ekens psf
 

--------------------------------------------------------
  
 

Alla ska med!

Publicerat 2013-06-16 (av Basti Naumann)

I sin artikel här på Kretsnytt.se riktade Clas Simmerud en fråga till södra Sveriges alla nationella pistolskyttar: Varför vill ni inte delta i Pistol-SM i Boden? Clas räknar upp några tänkbara skäl – för långt, för mycket mygg, för exotiskt, för dyrt. För min del tycker jag svaret är självklart: Det är för långt.

Clas ser det som en moralfråga. Norrlänningarna kommer till oss i Sydsverige när vi arrangerar pistol-SM, så varför vill inte vi komma till dem? Han riktar sig till södra Sveriges skyttar och säger att de bör ställa upp i Boden ”om inte annat så för att visa dem att de är lika mycket värda som alla vi andra i Skyttesverige”. Och den aspekten är väl värd att diskutera. Men det mest näraliggande problemet är att det inkommit färre anmälningar till årets pistol-SM än arrangören har önskat, så jag tycker vi börjar med det.

I södra Sverige är efterfrågan större än tillgången när det gäller deltagande i pistol-SM. Det är fler som vill vara med i pistol-SM, än arrangörerna har resurser att ta emot. Därför utfärdar SM-arrangörerna kvalifikationsgränser för deltagande. Kravet är vanligen att man ska ha erövrat ett visst antal standardmedaljer. (Äldre veteraner är undantagna.)

Kvalifikationskravet har med åren blivit så självklart, att man har glömt vad det ska vara bra för, det vill säga att begränsa antalet starter i SM. På grund av denna glömska, har arrangören av årets pistol-SM i Boden gått ut med en inbjudan, av vilken det framgår att det finns kvalifikationskrav.

Lågt deltagande i SM har i alla tider varit ett stående problem för norrländska arrangörer. Så av vilken anledning vidtar SM-arrangörer i Norrland åtgärder för att begränsa antalet deltagare?

Jag föreslår att årets SM-arrangör i Boden omedelbart, och via alla tillgängliga informationskanaler, går ut med ett tillkännagivande att kvalgränserna i årets pistol-SM med omedelbar verkan har slopats.

(Anm: Man måste förstås tänka på säkerheten. Man kan till exempel införa kravet att alla deltagare ska inneha pistolskyttekort, och – oavsett resultat – ha deltagit i minst två tävlingar i den gren i vilken man vill delta i SM.)

Basti

--------------------------------------------------------