Europas bäste O’Konor
 
Publicerat 2012-09-05 (av N-A Ekberg)

 

Vid EM i PPC i Tjeckien förra helgen blev Jens O’Konor, Atlas-Copco PK, Europamästare i klass Open. Med resultatet 597-39X tog han guldet före Jonas Sjöberg, Linköping (rena ÖSM). Jens passade också på att bli tvåa både i R1500 och i SSA samt femma i R1500.

 
 

Nu var inte Jens den enda framgångsrike Stockholmaren på plats. Conny Kristensson, Grödinge, blev fyra i DistRevolver, sexa i SR 3” och åttonde i Open,  klass HighMaster. Andreas Cornale, Svartsjö PK, vann Open, klass Sharpshooter, och i samma klass vann Ulf Jändel Holst, Mälarhöjden, vapengrupp DistRevolver. Även i SSA skötte sig en kretsrepresentant, nämligen Richard Hämmelin, som blev tvåa i Masterklassen.

 

Tjeckerna uppmärksammade också framgångsrika damer i 1500-grupperna (samtidigt som de ingick i den öppna tävlingen). Tuija Tuominen, Bromma, blev trea i P1500 och femma i P1500. Där blev hon dock inte bästa Stockholmska, det blev kretskassören Nina Lindblom, Grödinge, med en fjärdeplats.

 

För att inte bli beskyllda för trångsynt bymentalitet nämner vi för säkerhets skull att Thomas Svensson, Linköpings Skf, blev Europamästare i SSA och att Pistollandslaget med samma Thomas och Jonas Sjöberg tog brons.

 

 

I övrigt kan noteras att skjutbanan i Borek var mörk och lång, måtten var i meter istället för yards (+ 9 %, ungefär). För att pigga upp stämningen var korvgrillarmannen och han med Budweisvagnen först på plats och sist hem från banan. Bryggeriet ligger mitt emellan skjutbanan i Borek och gamla sta’n i Budweis, så han hade bara färska varor.

 

 

Budweis är tyska, förresten. I staden, som på politiskt korrekt tjeckiska heter České Budějovice, väntar en skylt med namnet Budweis Pivovar bakom varje krök. Pivo är öl. Detta öl har absolut inget att göra med den mycket tunnare brygd som i USA kallas ”Bud”.

 
 

Eder utsände kan inte låta bli att avslöja en ovana. Alla små skyltar som passeras måste läsas. Utefter vägen mellan skjutbanan och hotellet fanns många. Exempelvis denna, som berättar att i denna kasern tjänstgjorde Jaroslav Hašek 1915 och började skriva på sin bok om den tappre soldaten Švejk.

 

Nästa skylt, som fanns mellan parkeringen och hotellet, pekade mot ett MC-museum. Inträde 15 svenska kronor. Prisvärt. Här syntes ingen nitisk tjänsteman ha gjort grejerna ”varaktigt obrukbara”.