Nej, Basti, det är en oas!
 
Publicerat 2013-07-14 (av Nils-Anders Ekberg)

 

Nog var det varmt och skönt i Boden, men några hägringar såg vi inte till. Däremot en skytteoas vid foten av Rödberget (vi är djupt tacksamma att inte Rödbergsfortet gav igen för skotten i foten).

 

Jag delar Bastis entusiasm för elektroniska tavlor. Eftersom jag inte sköt utan var i Boden som ”förbundets utsände” passade jag på att gräva lite ytterligare och kan komplettera Bastis bild.

 

Först som sist; var kom anläggningen ifrån? Den byggdes när Försvarsmakten (FM) och Bodens Garnison fick uppdraget att arrangera Militära Skytte-VM 2008. Den ägs alltså av FM och ställdes kostnadsfritt till förfogande för vårt SM. Kostnaden för FM blir nog inte obetydlig, särskilt inte efter den Militära Snabbmatchens vapengrupp A, där ram- och lampträffarna duggade tätt.

 

Som Basti mycket riktigt nämner finns det mer presentationsutrustning, som storskärmar, till systemet. I likhet med Volvo 240 och små barn finns hur mycket tillbehör som helst att köpa till. Det har nu FM valt att inte göra, och det är kanske klokt. Förmodligen har det varit ont om publik på tävlingarna efter VM (då man hyrde monitorer från leverantören) och fram till nu. Billigast är kanske programmet för att kunna följa tävlingen i realtid via Internet (och javisst, det finns en app för smarta fånar). Att koppla en militär skjutbana/datanätverk till Internet kräver dock den militära säkerhetstjänstens (MUST) godkännande, och de är inte kända för något lättsinne.

 

Problemet ”grovkaliber med hög anslagshastighet” var egentligen problemet Magtech 9F (9x19 med 95gr hålspetskula). Alla extraträffar som inte kunde förklaras med ett saknat skott hos grannskytten var skjutna med denna ammunition. Vid träff i baktavlan separerade manteln och fragmenterades, och vid nästa skott yrde mantelresterna runt och störde mätningen. Vi är övertygade om att resultatet ändå blev rätt till slut, men naturligtvis stördes skyttarna.

 

Jag hoppas och tror att elektroniska tavlor är här för att om inte stanna så återkomma. Presentationen finns det redan tekniska lösningar på, och på Magtech 9F-problemet också (i alla fall en…).

 

En större hake är att idag finns det bara denna anläggning i landet som är tillräckligt stor, och möjligen Sävsjö skyttecenters tavlor om vi bara skjuter precision. Hur får vi till fler anläggningar? Var skall de finnas? Finansiering? Samarbeten? Det finns en del att tala om under hösten, både lokalt, i kretsarna och centralt.

 

Jag tror att svenska skyttar vill ha den här förändringen, i alla fall om vi ser till att den fungerar.

 

Nils-Anders

 

Läsa mer?

 

www.sius.se

www.megalink.no

www.kongsberg-ts.no