Bremerhaven och Bundesliga
 
Publicerat 2008-01-13 (av Ragnar Skanåker)

 

I Sverige har vi allsvenska luftpistolserien och tyskarna skjuter enligt samma princip, men med ett helt annat upplägg. Detta handlar artikeln om. När man gör en resa har man alltid något att berätta – tyskt ordspråk.

 

Jag reste till Bremerhaven sista helgen i november för att på inbjudan av stadens skytteklubb deltaga i tävlingen om "Det Stora Priset". Samtidigt skulle det vara en tack och avskedsföreställning för mina år i laget.

 

Dagen inleddes med tävlingar för juniorer 13.00 och sedan fri träning till första matchen mellan två andra lag i Tysklands högsta liga för luftpistol. Därefter sköt min klubb Bremerhaven mot SSGI Bassum. När detta var färdigt, omkring 20.00, blev det party med show och uppvisningar i dans och boxning. Största intresset och applåder kom när sköna damer visade senaste mode

 i sexiga underkläder.

 

Detta program är i stort sett standard när man tävlar i seriesystemet på luftpistol. Vissa avvikelser inträffar dock. Förra gången vi hade hemmamatch tyckte skyttarna i stadens poliskår att det vore lämpligt med herrunderkläder på banan också. Sagt och gjort – in kom ett antal poliser endast iförda kalsonger av modell boxer och string. Ovanan att strippa gjorde inte den goda saken sämre.

 

Ljudnivån från tusen åskådare med harskramlor, trumpeter, trummor och jag vet inte vad, var öronbedövande, och tjejmannekängerna hade inte en chans att mäta sig i popularitet. Stadens polismästare sitter fortfarande säkert i sadeln, vilket jag inte tror att Stockholms motsvarighet skulle göra om han visat sig i kalsongerna på en skyttefest ute på Grimsta eller, hemska tanke, i Globen.

 

Efter allt detta var det jazzbalett med 18 nunnor i uniform.

 

Publiken (och även jag) gillar detta spektakel blandat med det blodiga allvar som tävlingarna innebär.

 

Klockan 21.00 var det dags för tävlingen om Det Stora Priset som staden Bremerhaven står för. Där fick skyttar med dagens 10 bästa resultat deltaga. Tid 30 sek för varje skott och sämst åker ut. Det blir alltså bara 10 skott och tävlingen är snabbt avgjord. För min del blev det snabb sorti för jag åkte ur redan i andra omgången med en dålig åtta.

 

Markeringssystemet heter Milton och hyrs in för varje tillfälle. Kostnad 1 200 euro inklusive en tekniker för en weekend.

 

Jag vill nämna i sammanhanget att det verkligen inte är lätt att skjuta en bortamatch i Tyskland. Publiken tar alla chanser att störa utbölingarna, och nästan allt är tillåtet så länge man stannar på läktaren eller i baren. Bar och restaurant öppnar i god tid före aktiviteterna för att säkra trevnaden.

 

Under alla år som jag tävlat på dessa arenor har jag inte sett en enda berusad åskådare och heller ingen vaktande polis eller ordningsvakt. Behövs inte – det är ju spänning och underhållning som gäller. Black Army har mycket att lära.

 

Intryck och tankar som jag tar med hem:

 

Det är roligt att vara skytt i Tyskland, och medlemsvärvning verkar inte vara några problem. Fint att vara klubbmästare eller sitta i styrelsen är det också. Namnen på ordförandena i klubben sedan 150 år tillbaka finns på hedersplats i klubbhuset. Pensionerade skyttar har egen matsal som bara är öppen lördagar 11.00 till 15.00. Skulle tro att vitsarna som berättas 14.30 inte lämpar sig för öron tillhörande det svenska stimmet modell Stig Strand. En viktig social verksamhet.

 

Med denna lite lättsinniga attityd till verksamheten är det inte svårt att rekrytera nya medlemmar. Man har ju roligt, och ur denna skara kan det komma en figur som även har höga ambitioner. Något att ta efter.

 

All utrustning plockades ner på kvällen och hallen var som ny 24.00. Sedan gemensam middag på en italiensk restaurant.

 

Även om man hemma är kritisk till hur Sverige sköts är det så märkligt att utomlands blir man mycket mera svensk. Jag upptäckte att hela laget från Bremerhaven använde Peltors hörselskydd. Dom nya elektroniska till och med. Det gladde mig, och av någon underlig anledning blev jag så in i vassen blågul.

 

Söndag var vilodag för alla utom för mig som skulle med tåget, och här sitter jag nu och är tre timmar försenad så jag missar alla förbindelser till Växjö i dag. Men det ordnar sig på något sätt, det gör det alltid.

 

Ragnar

 

PS.

Förseningen blev 14 timmar men det ordnade sig det också.