Rättelse
 
Publicerad 2008-12-06 (av Basti Naumann)

 

Från välunderrättad källa i Ringamåla - Alf Blåder - har vi mottagit en rättelse. Det Blekinge Idrottsförbund utsåg Ringamåla Skytteförening till var inte årets förening, utan århundradets! Så det fanns verkligen god anledning att lägga av en bredsida med champagnekorkarna!

--------------------------------------------------------
  
 

Ringamåla – vilken förening!
 
Publicerat 2008-12-01 (av Ragnar Skanåker)

 

När Blekinge läns Idrottsförbund hade sitt 100 års-jubileum blev Ringamåla Skytteförening utsedd till årets förening i Blekinge. Inte nog med det, Alf Bålder har tidigare fått mottaga 10 000:- för sitt ledarskap. (Årets ledare i Blekinge blev Pär Karlsson, även han från Karlshamn och verksam inom skytte och 10 000:- rikare.) Om någon tyckare anser annorlunda vill jag bara säga att Alfs insats i socialt hänseende är värt det tiodubbla.

 

Vad är det då som är så märkligt med Ringamåla Skytteförening? Från början: Ringamåla är ett samhälle på 500 invånare. Skytteföreningen har flera hundra medlemmar, skytteföreningen har elektroniska tavlor på 10 m Megalink, skytteföreningen har investerat ca 8 millioner i klubbhus och banor, skytteföreningen har  mer än 300 000:- i kassan (bland annat beroende på att man arrangerade FSR’s SM-skyttevecka, och då fick ett överskott på 180 000:-) skytteföreningen har sett till att ungdomarna kan utöva andra intressen om man kommer till klubben, skytteföreningen har en väl tilltagen cafeteria där det mesta kan fixas.

 

Den 23 nov var jag inbjuden till ett firande av utmärkelserna med diverse jippon tillsammans med topparna i Blekinge. Och tro mig eller ej, det serverades champagne, äkta vara, på skjutbordet. På en svensk skjutbana!
 

 

Politikerna och näringslivet trivdes och gladdes dessutom åt att en smålänning som jag fick otroligt mycket stryk vid insatstävlingen, 5 skott på 10 m luftpistol. Jag fattade ingenting för motståndaren var ju gevärsskytt. Saken fick sedan en förklaring: Ordförandens tavla var inställd på 50 m fripistol. Nåja, sånt får man ta.

 

Mitt föredrag innehöll mycket om visioner för ledare och motivation för skyttar. Nu ska Ringamåla ta upp pistolskytte och det gläder mig. Skicka en begagnad luftpistol om ni har någon över, jag ska se till att den kommer till användning.

 

För mig är det en glädje att skänka bort mina pokaler. Förra veckan fick Perstorps PK en säck och i dag var det Ringamålas tur. Varje säck innehåller ca 10-20 pokaler och urnor/sejdlar från olika delar av världen, och värdet varierar från 5 kr upp till någon tusenlapp pr styck. Det är av rent praktiska skäl jag skänker bort grejorna. Jag har flyttat till ett hus med mindre utrymme och enkelgarage. Måste få in bilen. Nu återstår ca 20 säckar och bara föreningar med visioner kan tänkas komma i åtnjutande. Mina 25 bästa medaljer och pokaler överlåter jag dock till dödsboet att slänga/förvalta.
 

 

 

Det var fantastiskt att få bli er gäst i Ringamåla. Tack !

 

Den 24/11 sköt jag första allsvenska matchen på luft i Växjö. Det gjorde jag i källaren på badhuset, som det alltid har gjorts dom senaste 30 åren. Vi är glada att vi har kök där det finns konserverade mazariner och läsk för 5:- st. Försäljningen går trögt för att är man 2 i köket är man 3 för mycket.

 

Om du råkar svära så någon hör dig kostar det dig flera armhävningar eller en penningplikt. Jag föredrar penningplikt. Så har vi det i Universitetsstaden. Ändå är jag glad för utrymmet i badhuset, för jag kan gå dit på 45 minuter.

 

Växjö har bara 75 000 invånare, och jag är trygg med att det inte är fler, för då kanske man gör en ny bana som ligger längre ifrån och jag måste då cykla, och en cykel är dyr och den kan blir stulen också. Kanske det kommer nya skyttar som jag inte känner och då blir jag bara en i mängden och får uppdrag och sånt. Leve alla skyttars valberedningar. Hoppas jag inte stör.

 

Ragnar Skanåker