Sävsjö Skyttecenter lever!
 
Publicerat 2007-10-06 (av Ragnar Skanåker)

 

                                                       

Bilden visar ett tomt och öde Skyttecenter i Sävsjö. Men bilden ljuger. Att skjutbanan är tom har sin förklaring.

 

Sistlidna helg blev Skyttecentret i Sävsjö helt plötsligt ledigt, därför att en tränare i Sport­skytte­förbundet hade bokat helgen för ett träningsläger men sedan glömt bort det. Det är OK - alla kan vi glömma.

 

Eftersom jag utan egentlig träning skjutit resultat som i klubben tycktes bra/acceptabla, ville jag ta reda på hur det är att åter känna på motstånd. Jag kontaktade fem landslagsskyttar inklusive dom som står på tröskeln till att representera Sverige.

 

Två behagade inte svara, en kanske skulle arbeta, en skulle fråga sin fru och en skulle kanske inte hinna hem från en konferens. Resultatet av det hela blev som bilden visar. Jag hade hela Skyttecentret för mig själv i tio timmar.

 

Om jag varit på annat humör, kunde bilden ha fått en elak bildtext. Men, som sagt – bilden beskriver inte verkligheten. Skyttecentret ligger inte alls öde. Det är uthyrt alla helger till klubbar och distrikt ända fram till februari. Kostnad för en hall är 800:- per dag och 100:- för varje elektronisk tavla som används. 900:- för en hel dags nöje köpte jag utan tvekan. Billigt! Som utomstående får jag dock säga att det är väldigt stora ytor som står tomma fem dagar i veckan. Det måste till stora vinster dom återstående två veckodagarna för att det hela ska bli bra.

 

Hur har det då gått med denna fantastiska anläggning sedan skyttesamfundet lämnade skutan? Ja, det roliga är att det går med en betydande vinst, på grund av ett privat initiativ.

 

Jag var själv med från början och lade upp riktlinjerna. Men den drivande kraften var ju Jonny Karlsson, som också hade visionerna. Att det sedan blev bråk om organisation och skötsel, vilket ledde till att Jonny återgick till kommunen, var ett kardinalfel som vissa inom skytterörelsen får ta på sig.

 

Jonny skaffade fram 14 millioner till anläggningen, som i dag är värld det dubbla. Jag misstänker att ingen har sagt tack till Jonny. Jag har i alla fall inte hört något officiellt. Jag vet ingen organisation som är en sån fena på att göra sig av med kreativa människor som skytterörelsen. Från kommunens sida har Jonny fått erkännande, och som hans vän känns det skönt att veta. Hela Småländska höglandet gläds åt anläggningen och talar om Jonnys engagemang. Jag önskar att någon ansvarig inom berörda styrelser i skytterörelsen kunde ringa Jonny, be om ursäkt för idiotiskt handhavande och önska honom välkommen tillbaka som boss och delegerare.

 

Verksamheten i Sävsjö Skyttecenter drivs nu precis som Jonny Karlsson skissade från början. Dock utan att ha fått skyttegymnasium. Nu är det väl så att avtalen går ut om något år och då får vi väl se hur det går. Ett skyttegymnasium skulle definitivt rädda denna fantastiska anläggning till eftervärlden.

 

John Johansson Consult sköter anläggningen numera. Som exempel på hur det sköts vill jag nämna följande: Oktoberfestival med buffé: 700 bokade a 450:- och alla hotellrum inom 40 km radie fullbokade. Klart att smålänningarna gillar anläggningen. Och betänk att vinsten av denna rörelse skulle ha kunnat komma skytterörelsen till del, om man hade lyssnat på Jonny.

 

Jag hade ett samtal med arrendatorn av Centret och undrade varför man inte tar chansen att visa upp lite kontinentala upplägg på Swedish Cup, med en mysig hörna med bar och lättare förtäring som finns på alla tävlingar söderut. Matsalen har nu tagits över av John Johansson Consulting, och bromsklossar inom Skytterörelsen och den Småländska Frikyrkorörelsen kanske får sin beslutanderätt begränsad. Medge att det har varit väldigt trist i Sävsjö jämfört med andra liknande tävlingar ute i Europa. Men nu finns det stora möjligheter till en förbättring på den punkten.

 

Ragnar Skanåker

 

Syns man inte, finns man inte.