Ragge inspekterade nya hallen!


Publicerat 2019-11-19 (
av Peter Siegel)

 

Olympiamästaren tog sig en titt på nya C25 hallen på Botkyrka Skyttecenter, f.d. Hacksjöbanan.
”Jättefin skjuthall! Lite barnsjukdomar finns det ju alltid i början, men det blir säkert bra till slut! Efter korrektur av bänkhöjden och montage av duellställ kommer det bli kanon!” Säger Ragnar Skanåker.

  

Ragnar Skanåker kom till Stockholm i affärer, besökte Svenska Pistolskytteförbundet och åt sedan lunch med NP:s reporter Peter Siegel på en trevlig liten restaurang. Till kaffet fick Ragge frågan om han ville ta sig en titt på Stockholm senast byggda pistolskyttehall. – Javisst, gärna! Sa Ragnar och vi åkte ut till Tullinge och beskådade den nya hallen på Botkyrkas Skyttecenter.

 

Ragnar har, som så många andra, beklagat ”skjutbanedöden” som har drabbat Stockholm under många år, men är glad över att Botkyrka Kommun nu har byggt en ny och fin skjuthall med 32 platser. Det tog visserligen flera år att få den på plats efter att den gamla, sneda hallen med bara 18 platser, där det dessutom regnade in genom taket, revs.

 

C25 hallen, som den kallas, är mycket bra och påkostad även om den än så länge har några ”barnsjukdomar”, men så har det ju t.ex. varit med många nya pistoler också, inga fabrikat nämnda. Spruckna mantlar, utkastare och urdragare som har gått av, etc. Så varför skulle en ny hall bli så perfekt redan från början? Tjänstmännen i kommunen är ju inte precis några specialister på pistolskytte, även om de hämtar in råd från ”konsulter”. Bäst hade det varit om kommunen hade frågat de mest aktiva klubbarna på Hacksjön, som t.ex. Katarina Pistolskytteförening, hur en hall för pistolskyttets alla grenar ska vara beskaffad. Då hade det säkert blivit rätt redan från början!

 

Som det är nu så har skjutbänkarna i hallen en höjd av en (1!) meter, alltså alldeles för höga för att kunna lyfta pistolerna från 45 grader som krävs i de flesta sportskyttegrenarna och även i nationella Militär Snabbmatch och Nationell Helmatch. Man har nu insett att den bänkhöjden inte är bra och lovat att sänka bänkarna till rekommenderade 70 cm.

 

Där hade Ragnar en idé som kommunen kanske kan nappa på, nämligen bygga en bred och stadig podest på 30 cm höjd längs skjutbänkarna som skyttarna kan stå på. På det viset skulle de också slippa att stå på ett kallt betonggolv. Två flugor i en smäll alltså! Sportskytten Ragnar Skanåker menar förstås också att det är absolut nödvändigt att det finns duellställ för ovan nämnda grenar. Med duellställ kan man arrangera en mängd sportskyttetävlingar som det är relativt tunnsådd med i Stockholm för tillfället!

 

För att kunna arrangera fältskyttetävlingar igen på Hacksjön behövs dessa duellställ också för att kunna variera med olika visningar på olika tider. Det kan då bli som Eggebyträffen på Upplands Väsbys bana där de första fyra stationerna skjuts på fältskyttefigurer på elektriska duellställ. Tiderna ställs in för den aktuella tävlingen och är lika för alla hela dagen. Ingen behöver stå i ett dike och dra i snören, ett knapptryck räcker.

 

– Mycket intressant att få se den nya hallen! Det blir nog bra till slut! Jag kommer gärna och tävla hos er när allt är färdigt byggt! Skicka en inbjudan bara!

 


- Jättefin ny hall! Lite barnsjukdomar är det alltid, men det fixar man lätt!


- Skjutbänkarna är på tok för höga, men sänka behöver man egentligen inte!
Bygg en bred och 30 cm hög podest för deltagarna att stå på, då blir det rätt igen!