Göran gjorde det igen!

 Publicerat 2019-09-07 (text & foto: Mikael Lindberg. Foto: Peter Siegel)

Det är ingen underdrift att kalla Handen Open för en av Sveriges mer spännande pistolskyttetävlingar. Det är också för 45:e gången som den anordnandes av Handens Pistolskytteklubb. Efter en rafflande finalstege med nerver på både in- och utsidan, kunde slutligen Mälarhöjdens Göran Svahn titulera sig vinnare – för tredje gången.
Se även Peter Siegels egna bilder!

Handen Open är inte bara en precisionstävling om sex serier i tre vapenklasser – A, B och C. Det är också en nervpressande utslagstävling där slutligen endast en skytt kan titulera sig Handen Open-mästare.

Grundomgången i Handen Open diskas av som de flesta precisionstävlingar. Sex serier om fem skott på fem minuter. De 16 bästa skyttarna – oavsett vapengrupp – skjuter därefter i en finalstege. Skytt ett möter skytt 16, skytt två möter 15 och så vidare.

I stegen skjuts endast två serier om fem skott, vilket innebär att maximala poängen per skytt blir 100. Det går undan och snart är det bara åtta finalister kvar. Dessa möts i en kvartsfinal, som blir till semifinal om blott fyra skyttar. Självklart stiger spänningen och nerverna dallrar allt mer för varje omgång.

De fyra som håller nerver och skyttet bäst i schack inför semifinalen blir Mikael Bjarnekrans, Bergknallens Skytteförening som möter Göran Svahn, Mälarhöjdens PS, samt Mats Marmlind, Handens PSK som skjuter mot klubbkamraten Mathias Kuntho.

Göran går vidare till final med 97 poäng. Mats, som månne känna av nerverna, klarar sig med 91 poäng – en poäng bättre än Mathias.

I första finalserien kopplar Göran ett psykologiskt grepp om Mats med en stabil 49-poängare. Mats å sin sida skjuter 45 poäng. I serie två kontrar Mats Marmlind med 49 poäng vilket ger summan 94 poäng.

Göran Svahn visar att han kan hålla nerverna i styr, avlossar fem skott och får 48 poäng, vilket ger totalt 97 och därmed segern i 2019-års Handen Open. Det är för övrigt Görans tredje seger i Handen Open – Grattis.

Handens PSK vill passa på att tacka alla skyttar för en trevlig dag, fina resultat, sportsmannaanda och flertalet fina 50-poängare.


Niklas Dabrowski från Gripen PK visar upp en av tävlingens 50-poängare,
något som även ger en pin.


Tyresö PSK:s Stefan Carlebom ser nöjd ut med sin 50-poängare i Handen Open.


Mikael Lindberg, Handens PSK (och inte undertecknad med samma namn)
blir så här glad när fem hål hamnar i tians ring.


Mathias Kuntho ser inte helt nöjd ut med den här 50-poängaren,
vilket inte är så märkligt – det var i en provserie. En 50-pin blev det som tröst.


Tolken visar att det blir nästan 50. Skytt och markör är överens och det är bara
att ”sikta-mer-mitt-i” till nästa serie.


En klart nöjdare Mathias Kuntho, när fem hål sitter i tian i en av tävlingsserierna.


Mats Marmlind sköt också 50 poäng, här med sitt B-vapen.


Peter Siegel, Katarina PSF, är en trogen deltagare och fotograf på Handen Open.
Det är alltså inte bara för den goda gulaschsoppan som Peter besöker tävlingen.

 

Övriga resultat går att se på Kretsens hemsida.