Kretsmästerskap i Nationell Helmatch 2023

Publicerat 2023-10-07 (av Johan Otterbeck)

Taggade skyttar börjar dyka upp på Snörom strax efter kl. 8 för registrering och invägning av vapen. Väderprognosen verkar god .......

Väderprognosen verkar god med en förväntad temperatur på dagen kring 14-15 grader och ingen nederbörd. Kretsmästerskap i Nationell Helmatch står på programmet och detta är andra året i rad som det skjuts i både klass C och A. I år har det dessutom blivit en damklass i C, vilket är glädjande.

Första skjutlaget kommer i gång vid utsatt tid och här är det endast C-skyttar som intar skjutplatserna. Många av Stockholms skytteföreningar är representerade. Glada tillrop hörs då och då, och när vi har nått till det tredje delmomentet, nämligen nationell helmatchtavlorna, då höjs både insatserna och taggningen. Här avgörs allt. Har man hängt med bra i precisions- och duellmomentet så har man goda chanser att prestera bra om alla skott sitter i de olika figurerna. De två översta figurerna bjuder på fältskytte i den högre skolan och de flesta skyttarna brukar välja att börja med dessa. 18-16-14-12 sekunder är tiderna för figurerna och varje figur får endast beskjutas med en serie om 5 skott. Första skjutlaget blir klara efter ca. 2 timmar och utanför hallen står My och serverar nygrillade hamburgare. Andra skjutlaget som även det fyller Snöroms alla 20 skjutplatser består av både C-skyttar och A-skyttar. En rejäl utmaning att skjuta duell och nationell helmatch med 9 mm och det märks på resultaten, som ligger en bra bit under resultaten i C. Ett litet regnmoln passerar förbi utan att bli långvarigt. Tredje skjutlaget som startar kl. 14 består främst av A-skyttar. Förra årets vinnare i såväl C som i A, Daniel Sallros från Nynäshamns PK, är här för att försvara sina titlar. Han skjuter stabilt i precision och duell men tappar lite i nationell helmatchmomentet. Den som håller i bäst denna dag är Carl Foberg från Mälarhöjdens PS som tar hem båda klasserna öppen C och öppen A. I damklassen visar hemmaskytten Jennie Dahlberg upp stabilt skytte, dessutom med den enda 50-poängaren i precisionsmomentet under dagen. Trevlig stämning och humören på topp hos både deltagare och funktionärer. Atlas Copco PK tackar samtliga för en härlig dag och konstaterar att det blev rekordstort deltagande i år med 57 starter!!

 
Johan och Marcus markerar träffar i Nationell helmatchtavlorna.


My, vår glada och grymma cafévärdinna!!


Pristagare i damklassen:
guld Jennie Dahlberg ACPK, Silver Agnes Nilsson Mälarhöjden
och brons Anette Sidestål från Roslagens pistolskyttar.


Guld till Carl Foberg Mälarhöjden och silver till förra årets vinnare
Daniel Sallros från Nynäshamn. Bronspristagaren hade åkt hem.


Guld till dubbla vinnaren Carl Foberg från Mälarhöjden.
I särskjutning om silver och brons drog Thomas Dahlberg från ACPK
det längsta strået och Daniel Sallros från Nynäshamn fick bronspengen.


Tack för en trevlig dag säger tävlingsledningen, bröderna Henrik och Johan Otterbeck.