Sveakombinationen 2023-05-06

Publicerat 2023-05-16 (Mikael Roos)

 

Pistolskytteklubben Svea Ing 1 bjöd in till den årligen återkommande Nationella Precisionstävlingen Sveakombinationen lördagen den 6 maj. Klubben bildades redan 1894 och har haft sin skjutbana vid Almnäs sedan 1968. Så många skyttar runt omkring Stockholm har hunnit skjut både en och annan precisionstävling där genom åren.

 

Årets Sveakombinationen samlade totalt 135 starter fördelade på 40 st i vapengrupp A, 22 st i vapengrupp B och 73 st i vapengrupp C.
 

Mats Marmlind (Elitskyttesällskapet) tog hem segern i vapengrupp A med 284 p. Segrare i vapengrupp B var Patrik Steffens (Lövsta Skf) med 283 p och segrare i Vapengrupp C var Viktor Korshunov (Mälarhöjdens PS) med 287 p. Stort Grattis önskar vi segrarna och bra kämpat alla deltagare!
 

Första skjutlaget startade kl. 08 fick uppleva något som tack och lov sällan brukar inträffa. Mitt under provserien skuttar en stor och till synes välmående hare in på skjutvallen precis bakom tavlorna. En rådig medtävlande ropar AVBRYT och skjutandet upphör. Haren skuttar bort mot samma ställe som den kom ifrån och provserien återupptas men bara för en kort stund. För den modige och inte alls skotträdda, eller dumdristige, haren kommer återigen in på skjutvallen och medtävlande ropar AVBRYT. Denna gång var haren fast besluten på att inte vända tillbaka utan skuttade hela vägen från ena till andra sidan bakom tavlorna innan provserien kunde återupptas och slutföras. Slutet gott för både hare och provserieskyttar denna gång.
 

Skjuta precision med stödhand för skyttar över 70 år var något som också var på prov i denna tävling. Några få skyttar över dagen såg vi prova på det men gamla rutiner med att skjuta med en hand verkade trots allt vara det som alla föredrog efter att ha provat med stödhand. Lång erfarenhet av precisionsskytte med en hand är inget man kan ändra på i första taget tydligen.
 

Uppehållsväder med mestadels sol med friska vårvindar bjöd dagen på. Serveringen vid Sveastugan var öppen och samlade fikasugna skyttar, även grillen var i gång.
 

Pistolskytteklubben Svea Ing 1 vill tacka alla närvarande till en väl genomförd tävling och önskar nya och gamla skyttar välkomna åter till precisionstävlingen Sveaskottet som planeras till sensommaren 2023.

 


Markering på gång.


Pekka K och Sabo I (PK Svea) väntar Provserie.


Pekka K (PK Svea), Gabriel R (Sthlm Polisen) och Sabo I (PK Svea).


Förväntansfulla Skyttar i Skjutlag 2.


Skjutlag 2.


Funktionär Henrik C och Skjutledare Nils-Ola S (PK Svea).


Sekretariatet Fredrik B (PK Svea).


Sekretariatet Joakim S (PK Svea).


Vapenkontrollen Kalle och Frasse (PK Svea).


Sekretariatet Mats R och Janne E (PK Svea).


Skjutlag 1.


Skjutlag 1.


Skjutlag 1.


Skjutlag 1.


Precision med Stödhand.


Precision med Stödhand var tydligen inte helt lätt.


Jag orsakade två stycken avbrott i Provserien i Skjutlag 2.