En av Stockholmskretsens absolut viktigaste tävlingar!

Publicerat 2016-09-15 (av Daniel Kron)

Lördagen 10 september genomfördes årets upplaga av Nybörjarskjutningen på Grimsta. Varför är den så viktig? Jo, här har vi chansen att fånga upp våra nyutbildade skyttar och få ut dom på tävling. Och även visa våra framtida klubbfunktionärer, styrelsemedlemmar, skjutledare och tävlingsarrangörer vad som faktiskt är vår kärnverksamhet.

Stockholmspolisen har nu arrangerat denna tävling under många år, det är alltid mycket uppskattat av både nybörjarna och klubbarna som skickar dit sina debutantskyttar. Tidigare år har nybörjarna fått återvända och delta även det andra året som ”B-skyttar”, men p.g.a. av utrymmesbrist har nu enbart förstaårsskyttarna kunnat delta. Detta måste ändå ses som positivt, eftersom det innebär att vi har ett gott tillflöde av nya skyttar varje år. 

Det är egentligen två tävlingar som genomförs. Dels skjuter man en precisionstävling, och så skjuter man även en fältskjutning, allt på samma dag. Och i år var det hela 75 startande från olika klubbar runtom i Stockholm. Nybörjarna har dessutom sällskap av klubbarnas faddrar och moddrar som följer med som extra stöd, coacher, och hejaklack. Och alla verkade ha roligt och strålade ikapp med det härliga vädret.

Det är även imponerande resultat vi ser i resultatlistan, så dagens toppskyttar i kretsen kan känna flåset i nacken till nästa års tävlingar.

Vinnare i Precisionsskjutningen blev Alex Stendahl från Upplands Väsby PSK, med imponerande 275 poäng, vilket även inkluderade en 50-poängare. Tätt följd av Jan Stener på andra plats och Jimmy Olsson på tredje, båda från Mälarhöjdens PS.

I Fältskjutningen var det två som sköt fullt och fick skjuta isär om första och andra plats. Vinnare av särskjutningen blev Anders Cajander från Atlas Copco PK, och på andra plats kom Carl Tullberg från Bromma PK. På tredje plats hittar vi Daniel Schytte från Gripen PK.

Stort tack till Stockholmspolisen för ännu en väl genomförd Nybörjarskjutning. Och så tar vi sikte på Årets Rekryt som går nu 1 oktober på Lidingö.

Här nedan följer en liten bildkavalkad från tävlingen, som fångades på bild av Kandra Dahlgren & Niklas Dabrowski.

Skribent var Daniel Kron, tillförordnad hejaklacksledare i Gripen PK.


Skyttarna gick in i den mentala bubblan.


Engagerade faddrar höll full koll.


Stadigt, stadigt ........


Bäst att kolla med tolken om det går in eller ej.


Det gick tydligen bra.


Tips från coachen inför fältrundan.


Det gäller att läsa på förutsättningarna mellan stationerna.


Slappna av, andas, gör en plan för hur du ska skjuta ....


.... sen är det bara att verkställa planen


Utmanande stationer.


Får man godkänt vapenfel så får man skjuta om.


Hmm ... var det verkligen så jag sköt?


Japp, träff i innercirkeln!


Viktigaste uppgiften i patrullen; kontroll av skrivning!


Spännande särskjutning om förstaplatsen i fältskjutningen.


Rutinerade prisutdelare i farten: Sten-Erik Kassmo & Willy Palm från Stockholmspolisen.


Tack för en god match!


Glada pristagare i fältskjutningen.


Och lika glada pristagare i precision.


Tjohoo! Glad deltagarklubb efter en toppendag.