Stentufft i Åby!
 
Publicerat 2008-06-30 (av Peter Siegel)

 

Åby Sk arrangerade som vanligt skyttehelgen ”Dvardalaträffen”, i år med fältskytte på lördag den 28 och precision på söndag den 29 juni 2008. Skjuter man fullt i Åby ligger man därför mycket bra till inför det följande Svenska Mästerskapet. Tävlingarna i Åby går nämligen alltid en eller två veckor före SM och ska vara en sista, riktigt tuff ”genomkörare”!  

 

SM-deltagarna behöver ju en krävande fältskyttetävling för att testa formen före det stora mästerskapet i pistol som i år går i Kristianstad den 9 – 13 juli. Banläggaren Patrik Sallermo la dock banan delvis så tuff att det t.o.m. kom in en protest mot station 3, gungan, som en elit- och landslagsskytt uppfattade som ”för chansartad och för utslagsgivande enligt SHB” (skjuthandboken). Juryn såg dock inte fullt så allvarligt på saken och avslog protesten. Dessutom var det ju lika ”illa” för alla deltagare, tyckte juryn. Folk bommade mycket även på andra stationer och totalt var det bara tre skyttar som lyckades skjuta fullt.

 

Årets Dvardalaträffen började med ganska humana förutsättningar på station ett och två, men på station 3 blev det värre och en hel del skyttar fick problem. Stationen bestod av en gunga, samt två små fasta mål och man fick verkligen vara helt skärpt för att kunna skjuta bra där! Trots den höga svårighetsgraden lyckades dock en hel del skyttar skjuta fullt ändå på denna station. Banläggaren skulle kanske ha tillåtit stödhand där, då hade det varit lite lättare, men här skulle ” agnarna skiljas från vetet”! Stationen var svår, dock inte ”omöjlig” eller ”helt” avgörande.

 

Glädjande var att Dvardalaträffen nådde ett nytt deltagarrekord med skyttar från när och fjärran. Tävlingarna i Åby har verkligen blivit mycket populära med åren. Ett bonuspris på tusen kronor för bästa skytten och generösa vandringspriser för lag i ban & fält i form av EURO-kistor lockar många skyttar och klubbar. En bra skjuthall med en omkringliggande och fin fältskytteterräng med glada och kompetenta funktionärer bidrar också till den mycket trevliga atmosfären i Åby. En stor utomhusgrill för Magnum-Hamburgare och trevliga tjejer i serveringen gör att Åby verkligen är ett ställe som man gärna åker tillbaka till!  Eventuella bommar får man ta med en klackspark!

 

Bara tre skyttar sköt alltså fullt totalt och möttes sedan i en lång och ytterst spännande särskjutning om 1000-lappen och titeln ”bästa skytt”!

Jonas Thörnberg från Linköpings Skf och Johan Svärd, Eskilstuna, sköt fullt i finkaliber, samt Jan Jorsäter som sköt fullt i revolver. För rättvisans skull får skyttarna välja vapengrupp inför särskjutningen och behöver därför inte använda vapnet som de sköt fullt med. För att kunna hänga med i tuffa C-tider valde Jan Jorsäter därför att skjuta med sin kal. 22 Benelli istället för en .32 Manhurin revolver.

 

Särskjutningen var minst sagd ”publikvänlig”, dvs det tog många spännande omgångar där de tre sköt lika, tills man kunde kora ”Dvardalaträffens bästa skytt”. Man sköt en serie med och en utan stödhand i taget, men ingen ville ge sig. Tiderna blev kortare och kortare och Johan Strand, som ledde ett tag, åkte ut först. Till slut hamnade förutsättningarna på 4 sekunder på 3 figurer, 45 grader, utan stödhand och ”sudden death”.

 

Både Jonas Thörnberg och Jan Jorsäter hann då bara skjuta 3 skott var innan tavlorna vände bort igen. Jan hade en bom, men Jonas Thörnberg satte de tre han hann skjuta iväg och kunde vid den följande prisutdelningen inkassera 1000-lappen.

Jan Jorsäter fick den här gången nöja sig med att ”bara” vinna vapengrupp B och R. Jan var dock inte allt för ledsen för han hade lyckats skjuta hem 1000-lappen förr.

 

Första inteckningen i nya EURO-kistan i fält gick till laget från Strängnäs som bestod av Tina Oskarsson, Jonas Wiberg och Per Hjellström. Åby Sk lägger 1 EURO i kistan från varje startavgift och det kan med tiden bli riktigt mycket pengar till den klubben som lyckas få tre inteckningar totalt.

Förra EURO-kistan i fält gick till Örebro Pssk och innehöll över 11 000: - kronor!

Väl värd en resa till Åby alltså!

 

SM i Kristianstad nästa!       LYCKA TILL!


Nytt deltagarrekord på Dvardalaträffen 2008 i Åby.


Mikael Åhrberg skötte uppropet och delade ut priser


Station 1 - inga problem!


Lagom svårt på station 2


MEN - På station 3 - gungan - "skiljdes agnarna från vetet"!


"Vi hade i alla fall tur med vädret!" Sa artikelförfattaren Peter Siegel på figur 1.


Även station 4 var knepig ...


... samt station 5, där "likkistorna" låg helt i skuggan.


Uppåt sköt man på station 6 ...


... och neråt på station 7 - långhållet .


"Blixtsnabb" avslutning på station 8.    Bara 6 sekunder i vgrp C.


Lelle Svannäs, ung, snygg och glad stationschef "avrundade" på sista station.


Jan Jorsäter, Jonas Thörnberg och Johan Svärd sköt isär om 1000-lappen


Spännande särskjutning i många omgångar slutade med "sudden death"!


Vackra glasblock i alla vapengrupper och skytteklasser,
samt EURO-kistor i ban & fält.


Jonas Thörnberg överlevde "sudden death"
och vann både vgrp C och 1000-lappen


Favoriten Jan Jorsäter fick nöja sig med att "bara" vinna B och R.


Strängnäs tremannalag fick första inteckningen i nya EURO-kistan.
Tina Oskarsson tar emot EURO-kistan av tävl.led. Mikael Åhrberg.