Sextioen 49-poängare

på 50-lappen i Upplands Väsby!
  
Publicerad 2007-06-18 (av Peter Siegel)

 

Det kunde ha blivit en riktigt dyr historia för arrangören Upplands Väsby Psk! Klubbens mest spännande, årliga precisionstävling ”50-LAPPEN” är nog den skjutningen i Sverige, där skyttarna skjuter flest antal serier på 49 poäng.

Åtta gånger var skjutledarna tvungna att betala ut en bonus på 50 kronor för varje skjuten 50-poängare, men hela 61 gånger till var skyttarna snubblande nära den efterlängtade bonuspengen.

Roligt var också att Tommy Mellberg sköt nytt banrekord i B3 på hela 296 poäng med 2 femtipoängare och att även Benny Östlund sköt 2 femtipoängare, en i A och en i C.

 


Så kan det se ut för att ge skytten en 50-Lapp!

 

Många skyttar börjar med fyra tior, men sedan blir det extra nervigt för man behöver en tia till för att erhålla den eftertraktade bonuspengen. Dessutom vill ju skytten bli omnämnd av skjutledaren och få applåder och hurrarop av alla andra deltagare på banan. Det är nämligen det som är grejen i Upplands Väsby! Men just den där ”sista tian” kan vara svårt att få.

 

Tommy Mellberg från SAPK lyckades bäst! Tommy sköt nämligen nytt banrekord. 49, 49, 50, 49, 50, 49 - totalt 296 poäng i vgrp B. Den ”ekonomiske skjutledaren” Ove Andersson måste ha fått hicka, för det var nära att en enda skytt kammade hem 300 kronor.

I samma vapengrupp B sköt även hemmasonen Jukka Kinnunen en 50-poängare.

Det tidigare banrekordet i vgrp B på 293 poäng sköts av Stig Arksand år 1984 och tangerades av Lennart Rehnström 1994.

 

Benny Östlund var ensam i vgrp A att skjuta 50, men han sköt 50 även i vgrp C, där det totalt var fyra skyttar som lyckades med detta konststycke.

Kenneth Karlsson från Össeby i C3, Anne Mari Virtanen från Katarina Psf i Dam 3 och Torbjörn Wulff, LM Erikssons Pk i klassen veteran yngre fick var sin femtiolapp.

 

Upplands Väsbys bonuspeng på 50 kronor är helt klart också en sporre till bra resultat.

Vapengrupp A vanns av Patrik Åslin, ACPK, med 288 poäng, vgrp B som sagt av Tommy Mellberg med 296 p och i C vann Patrik Åslin igen, denna gång med 292 poäng. Patrik sköt fyra 49:or och två 48:or, men tyvärr ingen 50-poängare.

 

I lagtävlingen, där tremannalagen måste bestå av en A-, en B- och en C-skytt, tävlade åtta lag om medaljerna. Hemmalaget Upplands Väsby erövrade guldmedaljerna, Össeby Pk silver och Katarina Psf, med bl. a. undertecknad, brons.

 

GRATTIS till alla som lyckades skjuta till sig en femtiolapp på roliga ”50-LAPPEN”.Benny Östlund, Svartsjö Psk, sköt 2 ggr 50-poäng och fick 2 st 50-Lappar av Ove Andersson.