Ödsligt i skjuthallen!
   
Publicerad 2007-06-15 (av Peter Siegel)

 

Det var glest med deltagare på Stockholms DM i Sportpistol! Antalet skyttar på distriktsmästerskapen i sportskyttegrenarna tycks bli färre och färre! Årets distriktsmästerskap i Sportpistol på Grimsta den 12 juni 2007 samlade enbart ca 30 skyttar. I grov- och standardpistol är det oftast ännu mindre folk. Sportskytte är roligt – så varför denna dåliga anslutning?

 

Vad har hänt med deltagarantalet på sportskyttetävlingar i Stockholm? På Stockholms största pistolbana, Grimsta, kan man t.o.m. anordna Sportskytte-SM, så många platser står där till förfogande. Ett DM i sportpistol med bara ca 30 startande ter sig därför extra ödsligt i dessa fina, rymliga skjuthallar. DM i grovpistol på Lövsta veckan innan hade endast arton (18!) deltagare! I år finns det bara ca 250 skyttar med sportskyttelicens (gäller pistol) i Stockholm mot 350 år 2006. Sportskytte är alltså verkligen på stark tillbakagång här i huvudstaden, vilket är mycket beklagligt!

 

Grenen Sportpistol är emellertid ”den perfekta träningen” för en nationell skytt! Man skjuter sex serier precision, som är grunden i allt skytte, och sedan sex serier snabbskytte (duell). Speciellt det sista momentet är perfekt för fältskyttar! Man lär sig gång på gång att lyfta och få iväg ett ”välplacerat förstaskott” som är så viktigt i just fältskytte. Därför borde det vara fullt med nationella skyttar på tävlingar i grenen sportpistol. Tyvärr är det inte så.

 

Distriktsmästare i damklassen och även bästa skytt totalt på årets DM i sportpistol i Stockholm blev den duktiga allround skytten Liselott Såmark från Stockholmspolisen som hade högsta resultatet av samtliga klasser. Hon slog därmed också alla herrar. 283 poäng i precision och 288 i snabbmomentet gav ett totalresultat av 571 poäng. Liselott kan dock skjuta ännu bättre när allt stämmer för henne, det hon har visat tidigare.

Silvret gick till Anne Mari Virtanen, Katarina Psf, och Lena Bodin, Stockholmspolisen, fick bronsmedaljen.

 

Bästa herre blev Anders Turebrand, ACPK, med totalt 566 poäng, efter en tuff särskjutning mot Patrik Skottke från Lövsta. Trea i herrklassen blev Thomas Bäverlid, Upplands Väsby Psk.

 

I juniorklassen sköt Patrik Ålander 550 poäng. H 50 vanns av Staffan Lönnström, Katarina Psf, H 60 av Peter Siegel, Katarina Psf och H 65 av Karl Axel Gustafsson, Pk SVEA Ing 1.

Paula Janver, Katarina Psf, sköt 565 poäng i klassen D 65.

 

Tisdagen den 26 juni 2007 arrangerar Upplands Väsby Psk DM i standardpistol på sin hemmabana. Man får verkligen hoppas att den tävlingen besöks av fler skyttar än de två tidigare DM i sportskytte! Observera: Det går bra att åka dit och anmäla sig på plats också!

Lycka till!


Anders Turebrand, Atlas Copco Pk - Distriktsmästare i Sportpistol 2007


Liselott Såmark, från Stockholmspolisens Skf, blev bästa DM-dam!


Grimsta-banans trevliga klubbhus


Mary Fors, SM i goda mackor, vid köksdörren