Stockholmsserien -

Sveriges mest sociala tävling
 
Publicerad 2007-05-12 (av Peter Siegel) 

 

I årliga Stockholmsserien, där ca 300 skyttar i nästan 60 olika fyrmannalag möts, åker deltagarna inte hem direkt efter skjutningen. Där är det nämligen kutym att hemmalaget bjuder på kaffe och bullar till trevligt ”eftersnack”.

En annan rolig sak är att man träffar nya skyttar, samt kommer runt på alla möjliga skjutbanor i huvudstaden som man annars aldrig hade fått se.

 

Många roliga möten har man varit med om i Stockholms seriematcher och många skyttar har man träffat som annars inte är ute så mycket på externa tävlingar. Stockholmsserien är nämligen också inkörsporten för nya skyttar som behöver tävlingsvana och då är det ju bra att kunna vara med i ett klubblag och tävla gemensamt mot andra klubbar.

 

Roligt är också att man efter matchen sätter sig, dricker kaffe, räknar ut vem som vann och sedan hurrar för det vinnande laget.

Man analyserar oftast också varför det har gått så bra (eller dåligt), samt berättar roliga historier om både skytte och även mycket annat för varandra. Roliga timmen alltså!

 

De flesta lagen har nu skjutit sin tredje match av fem i serien där man får 2 poäng för vinst och 1 poäng för eventuellt oavgjort. Förlorande laget kammar noll.

Resultaten skickas sedan till tävlingsledaren Jan-Ove Hammarlund som sammanställer samtliga resultatlistor, först en för varje omgång, sedan en total resultatlista för årets hela Stockholmsserie.

 

Fyra skyttar i varje lag (samt en reserv) skjuter fyra serier. Högsta resultat per skytt är alltså 200 poäng. Det är dock inte många som har klarat det. Per Ahldén och Britt.Marie Ellis var mig veterligen de enda som uppnådde detta fantastiska resultat. Undrar hur de kände sig när de fick in sin sista tia?! Förra årets högsta individuella resultat registrerade 2006 års öst-svenska mästare Tommy Mellberg, SAPK, nämligen 198 poäng! (50, 49, 49, 50)

Thomas Hämäläinen, ACPK, var näst bäst med 197 poäng. (50, 47, 50, 50)

 

Högsta lagresultat år 2006 sköt Atlas Copco Pk:s lag 1 i division ett, hela 777 poäng! Det gav ett snitt på 194,25 poäng per skytt i seriens första omgång. De vann över klubbkamraterna i Atlas Copco lag 2 som hade 762 p, ett snitt på 190,5 poäng.

ACPK är därmed också den enda klubben för tillfället som har två lag i division ett.

 

Mitt eget lag, Katarina 3, åkte för två år sedan ner från division två till division tre, men vi var inte så värst ledsna för det. Vi kallar oss skämtsamt ”ett gäng pensionärs-skyttar med framtiden bakom oss” och huvudsaken är ju som sagt att vara med.

 

I vår tredje match i år mötte vi Ballongberget i en bortamatch på Grimsta och lyckades vinna och inkassera våra första 2 poäng. Efter matchen var det som vanligt kaffe och bullar på Grimstastugans veranda och jag kan berätta att killarna från Ballongberget hade roligt ändå, trots förlust. Det är just det som är meningen med hela Stockholmsserien!

 

Alla får tävla i pistol och alla ska ha roligt!  Även om nerverna dallrar ibland!


Katarina lag 3 och Ballongberget lag 2 möttes på Grimsta.

  

  Efter matchen - resultaträkning – kaffe & bullar och roligt eftersnack.