RIKSMÄSTERSKAPET

FALLING TARGET 2008
 
Publicerat 2008-12-10 (av Peter Siegel)


 

Brännkyrkahallen i Stockholm var platsen för årets Riksmästerskap i FALLING TARGET som på ett föredömligt sätt arrangerades av Katarina Pistolskytteförening.

Ungdomar och juniorer kom ända från Lönsboda, Falköping och Hässleholm för att vara med på denna spännande gren i luftpistol. Juniorerna kämpade samtidigt även om platser i landslaget.

 

Det var glädjande och roligt att se hur duktiga Sveriges unga skyttar är och hur bra de klarade trycket och spänningen i den, efter åtta grundserier, följande ”man mot man kampen” i finalerna! Prickarna på målställen i Falling Target är fem till antalet, varav den första har en storlek på 48 mm, de nästa tre är 32 mm och den sista, den knepigaste och svåraste, är på bara 16 millimeter. Skytten är alltså tvungen att ”skjuta en tia” som sista skott för att få fem träffar i varje serie! De åtta bästa i grundomgångarna går vidare till finalskjutningarna.

 

I finalen i klassen Ungdomar möttes två skyttar från Lönsboda, Stina Elgtberg och Anton Bengtsson. Stina som hade skjutit fullt både i kvarts- och semifinalen, samt även vunnit en särskjutning i kvarten, bommade tyvärr sista skottet på minsta pricken i sista finalserien och hamnade därmed på silverplats. De två bronsmedaljerna gick till Clara Sekander och Oskar Nilsson. Anton Bengtsson blev guldmedaljör och Riksmästare.

 

Bland Juniorerna segrade Christina Rönngren, elev hos kände tränaren och läraren, tillika coachen för SSF:s juniorlandslaget, P-O Gustafsson på Skyttegymnasiet i Strömsund. P-O säger till ”kretsnytt” att Christina är mycket duktig och en stor talang som kan komma långt i sin skyttekarriär. Christina Rönngren från A4 Skf vann i finalen över John Ellström från Falköping Ssk. Bronsmedaljerna gick till Johannes Klinth och Tobias Persson.

 

Finalen i Seniorklassen blev en uppgörelse mellan två duktiga skyttar från arrangörsklubben Katarina Psf, nämligen årets svenska mästarinna i luftpistol Anne-Mari Virtanen och femkamparen Michael Brandt som vann med en träff över Anne-Mari. Bronsmedaljörer blev Kjell Andersson och Roger Svärd, båda från Eskilstuna Pk.

 

Bästa Veteran var Arturo Miranda från Atlas Copco Pk som i finalen besegrade Stig Arksand från Katarina. Bronsmedaljerna gick till Sune Persson, Hässleholms Psk och Staffan Lönnström, Katarina Psf.

 

Svenska Pistolskytteförbundet hade glädjande nog hela fyra representanter på detta Riksmästerskap – SPSF:s vice-generalsekreterare Bo Walger, och styrelsemedlemmarna Sune Persson och för skytte, ordföranden i tävlingskommittén, samt John-Åke Andersson. Bo Walger var mycket nöjd med juniorernas insatser och tog ut de fem bästa till nästa års landslag.

Lycka Till och Heja Sverige!

 

Katarina Psf arrangerade RM i Falling Target 2008 

 


Medaljörerna i klassen Ungdom
Stina Elgthberg, Anton Bengtsson, Clara Sekander, Oskar Nilsson

 

 
Medaljörerna i juniorklassen
John Ellström, Stina Elgtberg, Johannes Klinth, Tobias Persson

 


Medaljörerna i seniorklassen
Anne-Mari Virtanen, Michael Brandt, Kjell Andersson, Roger Svärd

 


Medaljörerna i veteranklassen
Stig Arksand, Arturo Miranda, Sune Persson, Staffan Lönnström

 


Juniorlandslaget 2009

John Ellström, Tobias Persson, Christina Rönngren, Johannes Klinth, Ted Windeborn