2009

Årets första medaljörer!
 
Publicerat 2009-01-07 (av Peter Siegel)

 

Pk ENA i Enköping var som vanligt först ute med sin roliga, men tuffa tävling TRETTONDAGSSMÄLLEN och Robert Råsbo, Jim Forsberg och P O Andersson blev årets första medaljörer.

 

Den traditionella skjutningen på Trettondagen är en kombitävling med poängräkning där skyttarna skjuter 2 serier (150 + 20 sekunder) på en internationell precisionstavla, 2 serier på (10 + 8 sek) på en snabbmatchtavla och 2 serier (12 + 15 sek) på en nat. helmatchtavla. I grovkaliber får man några sekunder längre skjuttider.

 

Totalpoängen kan då teoretiskt bli 320 poäng då man på de första 4 stationerna laddar med fem och på de sista 2 stationerna med 6 patroner. Alltså 100 + 100 + 120 poäng maximalt, om någon skulle lyckas skjuta ”fullt”. Det har dock aldrig hänt hittills för denna tävling har tuffa förutsättningar och är en riktig utmaning för skyttarna!

Man skjuter i två öppna klasser – fin och grov – och resultaten läggs ihop för att få fram tävlingens bästa skytt totalt, samt silver- och bronsmedaljör.

 

Robert Råsbo från Råsbo Psk hade det sammanlagd bästa resultatet i två vapengrupper. Robert sköt 281 i fin- och hela 291 poäng i grovkaliber, totalt alltså 572 poäng.

Silvret gick till Jim Forsberg som sköt 560 p och bronset till P O Andersson som landade på 551 poäng totalt. Segrare i finkaliber, med dagens högsta resultat på 292 poäng, blev hemmasonen Jonas Fyrpihl. Grovkaliberklassen vanns av förra årets svenska mästare i fält B – nämnde Robert Råsbo.

 

Pk ENA, som i oktober arrangerade sin årliga paradtävling ENATRÄFFEN, planerar dessutom att arrangera en ny fältskjutning i Enköping den 15 mars 2009 med arbetsnamnet VÅRTRÄFFEN. Detta delvis också på grund av att Ringrostarna på Ekebyboda i Uppsala tar ”time out” i år vilket tyvärr betyder en populär fältskjutning mindre i Uppsalakretsen. Jag är dock övertygad om att ”Vårträffen” kommer att bli minst lika omtyckt och välbesökt som Enaträffen eller Ringrostarna.

 

Ett reportage om Pk ENA:s historia och dess tävlingsverksamhet kommer i nästa nummer av Svenska Pistolskytteförbundets medlemstidning NATIONELLT PISTOLSKYTTE den 16 mars 2009.

 


Trettondagssmällens bästa skytt,
Robert Råsbo,
gratuleras av Pk ENA:s ordförande Ambjörn Skoglund.


Årets första medaljörer:
Jim Forsberg    -    Robert Råsbo    -    P-O Andersson