”HACKSJÖMÖRKRET”

Storstockholms nya mörkerfältskjutning!
 
Publicerat 2009-11-29 (av Peter Siegel)

 

 

Bra samarbete mellan Grödinge Psk och Katarina Psf möjliggjorde arrangerandet av en ny poängmörkerfältskjutning i Stockholm. Det var ca 15 år sedan Handens Psk lade ner sitt mörkerfält och sedan dess var stockholmarna tvungna att åka utsocknes för att få skjuta fält på natten. Alternativen var tävlingarna i Örebro, Ramsberg och Åtvidaberg vilka dock betingade resor på minst 2 timmar. I år behövde skyttarna bara åka ut till Hacksjöbanan i Tullinge för att skjuta (bort sig?) i mörkret. Det gäller nämligen att vara snabb och ha bra mörkerseende på den typen av fältskytte!

 

Katarina och Grödinge delade arbetet mellan sig, Katarina Psf skötte anmälan, vapenkontrollen, sekretariat och servering och Grödinge la banan, samt bemannade stationerna.

Skyttarna i Grödinge skjuter gärna PPC, därför bestod första station av en PPC-tavla med poängräkning. Skjuttiden var bara 7 sekunder och från 45-graders utgångsställning. Belyst var det hela av två roterande, gula ”saftblandare”! Det gällde alltså att vara på hugget redan från början och placera skotten så centrerat som möjligt.

 

Station 2 tyckte många skyttar var både rolig och originell i sin enkelhet. Stora pappkartonger där man på framsidan hade skurit ut stora hål och på insidans baksida placerat runda röda poängmål. I själva botten på kartongen låg som belysning röda cykelstoppljus. Från nummerpålarna såg det hela ut som en nattlig ”Globen” i Stockholm, belyst med rött ljus. Mycket effektfullt! Skjuttiden var tuffa 10 sekunder, utan stödhand, 45 grader.

 

På Station 3 var det två mot varandra vända trianglar och ovanpå det en liten grön ”snusdosa”. Stalltipset där var att skippa den ”lilla gröna” och satsa på 2 x 3 ”säkra skott” istället. Stående 45°, 12 sekunder.

 

Station 4 hade 6 figurer på 2 målgrupper, ”nödtorftig” belysta med marschaller. Många fick problem med att se kornet i de övre målen där ljuset från marschallerna var ”något avtagande”! Stående 45°, poängräkning i A-målen. Skjuttiden var visserligen 18 sekunder, trots det var det nog den svåraste stationen.

 

Station 5 bestod av en stående bunkerspringa och en hund med en skjuttid på 8 sekunder. Här tillhandahöll Grödinge ficklampor som skyttarna själva skulle lysa på figurerna med en hand och samtidigt sikta med pistolen i den andra handen. Det var inte det allra enklaste heller!

 

På Station 6, den sista, var belysningen bakom tavlorna som därför syntes vara helt svarta. Men, som det skulle visa sig vid markeringen, bestod målgruppen av en röd, grön och gul figur på höjd, fram- och bortsvängande 3 x 4 sekunder. Stalltipset där var att skruva om siktet till precision och sikta under figurerna i den belysta skjutvallen.

 

Jim Forsberg, som fyllde år samma dag den 28 november, var ende skytten som lyckades att skjuta fullt och det i sin paradgren – revolver! Hans närmaste, Lena Mickelsson, hade sedan dubbel anledning att fira honom med champagne!

Johan Enqvist, Håtuna, var bäst i vapengrupp A, Lennart Rehnström vann vgrp B och bäst i vgrp C var Gunnar Karlsson, Eskilstuna.

Bästa dam var Anna Laiholampi, Uppsala. Bästa veteran yngre Jan-Åke Lindström och vet äldre vanns av undertecknad. Tyvärr fanns bara en junior med – Oskar Björn, stockholmspolisen.

 

Stockholms nya mörkerfält blev succé direkt och Grödinge och Katarina är fast beslutna att arrangera tävlingen även i framtiden.

 

Välkomna till HACKSJÖMÖRKRET även nästa år!

 


HELA 128 STARTER !!!
Grödinges och Katarinas mörkerfält blev succé direkt!


Station 1 med roterande "saftblandare" ....


... som lyste på PPC-tavlor med poängräkning!


Station 2 - "effektfulla röda lådor" - rött ljus med röd tavla och poängräkning.


Markering på 3:an.  Stalltips: välj bort den "lilla gröna"!


station 4 - A-målet


station 4 - B-målet


Markering på "HACKSJÖMÖRKRET"!


Sista station - sikta mitt i det svarta
eller ännu bättre: ställ på precision och sikta inunder!

 
Men VAAAR är träffarna?


SLUTET GOTT - ALLTING GOTT!
Ingegerd Hesselgren serverade bl.a. "säsongsriktiga" Lussebullar i serveringen.