50:e MAJTÄVLINGEN
 
Publicerat 2009-05-11 (av Peter Siegel)

 

Stockholms Allmänna Pistolskytteklubb, SAPK, grundades redan 1930 på initiativ av C.A. Flodin och ett trettiotal andra pistolskytteintresserade. SAPK har hyst storheter som OS-guldmedaljören Torsten Ullman och ”Pistol-Sven” Lundqvist som tog brons på snabben i London 1948. Som gammal pistolklubb har styrelsemedlemmarna givetvis även deltagit i bl.a. bildandet av Svenska Pistolskyttekommittén som år 1936 ombildades till SPSF, Svenska Pistolskytteförbundet.

 

De senaste 50 åren har SAPK även arrangerat en populär precisionstävling vid namn MAJTÄVLINGEN. Tidigare gick denna tävling på Järvafältet, men ett stort byggbolag köpte, ”som vanligt”, upp marken och skulle bygga bostäder. Trettio pistolklubbar blev hemlösa och SAPK flyttade till Grimsta.

 

Majtävlingens långa tradition fortsatte dock på Grimsta och skjuthallarna där, med sin stora kapacitet, var ju egentligen inget dåligt byte! Men visst är det hemskt med skjutbanedöden i huvudstaden och värre lär det bli får man förmoda. SAPK:s entusiastiska funktionärer låter sig dock inte nedslås och fortsätter som vanligt! På Grimsta såg man också bara glada miner, även om en och en annan skytt tyckte att han eller hon gott kunde ha skjutit några poäng bättre! Inklusive undertecknad!

 

En skytt som minsann sköt bra var Björn Bogfelt, Bromma Pk, som efter många år i London nu har återvänt till Sverige. Björn, som under åren 1992-93 var topprankad och innehar kretsrekordet på 492 poäng, visade att han trots det långa uppehållet inte hade tappat skyttet. Hans resultat i vgrp C på hela 292 poäng var det högsta på hela Majtävlingen. Även i vgrp B var Björn Bogfelt bäst med 288 poäng. Björn ska efter många år åter delta i Pistol-SM och skjuta alla tre precisionsklasser. Björn kommer att hårdträna till SM och Stockholmskretsen håller tummarna!

 

Bäst i vgrp A med 283 poäng blev Jens O´Konor från ACPK. Bästa dam blev Lena Bodin, dotter till Svenska Skyttesportförbundets tf ordföranden och dubbla världsmästarinnan i luftpistol, Kerstin Bodin. Där har skyttegenerna tydligen gått i arv, för Lena som tidigare mest sköt luftpistol, har visat att hon är duktig även med sin 22:a.

Vi skyttar får hoppas att i alla fall Grimstas Skjutbanor får finnas kvar och att Majtävlingen kan arrangeras uti hundrade år!

 

Tack, SAPK, för alla gångna Majtävlingar!

 


SAPK:s glada funktionärer arrangerade den 50:e MAJTÄVLINGEN i rad!


Kön till vapenkontrollen på 50:e MAJTÄVLINGEN som nu går på Grimsta.


"EEELD!"
Nye kretsordföranden Nils-Anders Ekberg var skjutledare.


Populära Majtävlingen arrangerades tidigare på Järvafältet.


"Nästan 50!"  Sa Katarina Psf:s Kjell Brink.


"Hemma igen!"
Björn Bogfelt visade gamla takter och
sköt högsta resultatet i vgrp C, hela 292 poäng!


Bosse Klingborn jobbade hårt och hade full koll på skyttarnas resultat!