Peter Siegels recept på Rabarberpaj:
 

”En hyllning till den svenska sommaren!”
 

Till pajdegen:

2 ½ dl vetemjöl – ca 165 gram

150 gram saltat smör

3-4 matskedar vatten

Till fyllningen:

500 gram rabarber

1 ½ dl strösocker – ca 155 gram

1 ½ matskedar potatismjöl

2 matskedar kanel

1 matsked vaniljsocker

1 ägg, vispad för att pensla pajen innan gräddningen.

(Till pajen på bilden dubblerades receptet p.g.a. den stora avlånga pajformen)

 

Skär smöret i småbitar (gärna med en osthyvel) och lägg i matberedare. Slå på vetemjölet och kör till grynig massa. Tillsätt vattnet och kör ihop degen några sekunder. Undvik att arbeta pajdegen för mycket direkt med händerna för då riskerar du att den blir seg. Låt den vila i kylskåp minst en timme!

Under tiden delar du rabarberstjälkarna i 1 cm breda bitar och lägger dem i en stor skål. Lägg strösockret i en annan skål och blanda i kanelen, vaniljsockret och potatismjölet.

 

Ta ut den kalla pajdegen från kylskåpet och dela den ca 60/40. Strö mjöl på arbetsbänken och kavla ut 60 % av degen till en stor yta som du sedan pressar in i en rund, i förväg smörad pajform så att degen når upp till kanten. Blanda nu rabarbern väl med sockret, vaniljsockret och potatismjölet och lägg det i den med deg klädda pajformen. Kavla ut resten av degen och skär den i långa, breda strimlor som du sedan lägger som lock kors och tvärs över den runda med rabarbern fyllda formen. Pensla pajen med det vispade ägget. Ställ pajen i den nedre delen av ugnen och grädda 35 minuter i 225 grader.

Servera med fluffig rörd vaniljsås och du får vänner för livet!