Iskall poäng- och medaljjakt på

TRETTONDAGSSMÄLLEN 2010
 
Publicerat 2010-01-08 (av Peter Siegel)

 

Över 40 grader var skillnaden i år mellan klubbstugans gemytliga värme och temperaturen ute på banan! De stora ”handvärmarna” på varje dubbelstation, där man kunde tina upp fingrarna igen, gjorde det hela lite mer uthärdligt. Tack för det, Pk ENA! Årets utetemperatur var dock inget nytt rekord, som kallast var det hela 24 grader minus en Trettondag för något år sedan. Jag minns dock även 8 grader plus en gång när det var som varmast. I år var det i alla fall garanterad myggfritt!

 

Trettondagssmällen, Pk ENA:s roliga kombitävling, är alltid årets första östsvenska skjutning som klubben arrangerar på Snedens Skyttecenter i Enköping varje 6 januari. Man skjuter 2 serier på en internationell precisionstavla, 2 serier på en snabbskyttetavla och 2 serier på en nationell helmatchtavla. Tiderna på precisionstavlan är 150 och 20 sekunder, i duellmomentet 10 och 8 sek och på helmatchtavlan 12, respektive 15 sekunder. I grovkaliber får skyttarna förstås något längre tider.

 

Man tävlar alltså i 2 öppna klasser – fin och grov – och skjuter 5 skott på de första 4 stationerna och 6 skott på de fältliknande stationerna 5 och 6.  Tillsammans blir det maximalt 320 poäng per vapengrupp. Rekordet hittills är totalt 2 vapengrupper är 599 poäng och Pk ENA lovar ett bonuspris på 500 kronor till den skytten som kan slå det. Klubbens kassör behöver dock inte vara speciellt orolig, det resultatet är nämligen lite svårslaget, inte minst också på grund av kylan!

 

Årets bästa resultat var 296 poäng i finkaliber skjuten av Patrik Skottke från Lövsta. Tvåa blev Jonas Fyrpihl, Pk ENA, 291 p och trea Mikael Andersson, Frövi-Lindesberg, på 288 poäng. Grovkaliberklassen vanns av Jim Forsberg, Rosersberg, med 287 poäng, tvåa var Roger Björkman, Råsbo Psk, 278 p och trea Daniel Kron, Gripen Pk, 272 poäng.

 

Årets guldmedaljör och vinnare av totalt 2 klasser (fin & grov) blev Jim Forsberg med poängen 282 + 287, totalt 569 p. Svenska mästaren Roger Björkman fick silvermedaljen för sina totalt 557 poäng och Patrik Skottke som också hade 557 p, men sämre näst sista serie, fick bronset! Prisutdelare var som vanligt Pk ENA:s ordförande Ambjörn Skoglund.

 

Börje Eriksson förklarar för kretsnytt att man planerar även en tredje klass till nästa år som kommer att kallas ”extra grov”! Det blir alltså även en magnumklass för vapen med pipor upp till 12 tum. Det kommer säkert att locka en hel del skyttar till som ökar startantalet ytterligare.

 

Ifall det blir samma ”sibiriska temperatur” även nästa år ska jag skaffa mig ”Eskimåskor” i sälskinn och en rysk vargskinnspäls, samt en ”rånarluva” för att skydda ansiktet - men att skjuta TRETTONDAGSSMÄLLEN ska jag absolut göra igen - oavsedd minusgraderna! Så roligt var det!

 


Varmt och skönt i klubbstugan i Enköping ...


... men "sibirisk kyla" ute på banan!


Även "åskådarna" fick kalla fötter,
fast skyttarna var glada ändå att få komma ut och skjuta pistol på nya året!

 
Ordf. Ambjörn Skoglund delade ut Pk ENA:s snygga medaljer!
 

silver - Roger Björkman              guld - Jim Forsberg
 

brons - Patrik Skottke
(segerfoto från KrMäst fält A 2007)
Patrik åkte nämligen hem innan prisutdelningen för att "sakta tina upp i hemmet"!