SNABBPISTOL

Tufft, men riktigt roligt!
 
Publicerat 2010-08-11 (av Peter Siegel)

 

DM i SNABBPISTOL! Kan det vara något? Jag måste erkänna, jag har provat på det mesta inom pistolskytte, men aldrig snabbpistol. Jag tyckte att fem skott på fem tavlor på fyra (4!) sekunder verkade ”lite svårt”, särskild nu när man har blivit veteran och konditionen, reaktionstiden, synen, med mera, har gått ner på ett oroande sätt. Men jag tänkte jag måste ju prova på denna gren innan jag helt och hållet blir ”en skytt med framtiden bakom sig”!

 

Stockholmspolisens Skytteförening, med skjutledarna Patrik Johansson och Sten-Erik Kassmo, anordnade Distriktsmästerskapet i Snabbpistol på Grimsta den 10 augusti 2010. Deltagarfältet kunde ha varit mycket större om man inom Stockholms klubbar ägnade sig lite mer åt sportskytteträning! Sportskytte med sina olika och spännande grenar, där man har chans att få tävla internationellt ända upp till olympisk nivå borde intressera och engagera många fler skyttar i Sverige än det gör!

 

På årets DM i Snabbpistol i Stockholm var det tyvärr bara sju deltagare i klassen Herrar och tre veteraner i H 50, plus ”utsocknes” Jan-Olov Danielsson från Njurunda Ssk, nyss hemkommen från Sportskytte VM i München.

 

Snabbpistol består av två halvmatcher på fem snabbtavlor (duelltavlor): 2 serier à 8 sekunder, 2 serier á 6 sekunder och 2 serier á 4 sekunder. Totalt blir det 4 serier på 8 sek, 4 på 6 sek och 4 på 4 sekunder. Maxpoäng är 600, men det är som man snabbt kan konstatera en utopi. Att skjuta på 8 sekunder är inte så svårt, man har tid att sikta. Vid serier på 6 sekunder ska man vara ”på hugget” för att ligga inom skjuttiden och träffa i mitten, ingen omöjlighet heller. När det gäller 4-sekunders serier så måste allting stämma perfekt. Ett snabbt lyft rakt upp i tavlan på max en sekund och snabba förflyttningar i sida, samt extremt snabba avfyringar, annars försvinner tavlorna. Det är bättre att skjuta femmor och sexor än att få bommar. Man måste alltså lyfta och skjuta med något slags ”behärskat vrede” för att lyckas!

 

Johan Backe, årets distriktsmästare lyckades (med en bom) skjuta 268 + 282, totalt alltså 550 poäng. En bra prestation som dock går att förbättra med ännu mer träning och ”innötning”! Själv hade jag fem bommar, en i en 6-sekunders serie och fyra i 4-sekunders serier. Det var lite svårt att hänga med i tempot när man aldrig har provat på det tidigare. Jag är dock övertygad om att man genom rätt teknik och mycket träning kan lära sig att klara även 4-sekunders serier på ett tillfredställande sätt.

 

Sammanfattningsvis kan man säga att Snabbpistol är en riktig rolig gren som även är utmärkt träning för de nationella grenarna precision och speciellt fält, där det också gäller att få iväg snabba och välriktade skott! Prova och träna gärna Snabbpistol och var med på DM nästa år!

Lycka till!

 

Årets medaljörer på DM i Snabbpistol på Grimsta Skjutbanor:

 

Herrar

 

 

 

 

guld

Johan Backe

ACPK

268 + 282

550

silver

Pelle Carlsson

Lövsta Skf

267 + 272

539

brons

Anders Turebrand

ACPK

267 + 271

538

 

 

 

 

 

H 50

 

 

 

 

guld

Peter Siegel

Katarina Psf

236 + 251

487

silver

Berndt Eriksson

Sthlms-polisen

236 + 225

461

brons

Åke Bergroth

Salems Pk

197 + 244

441

 


4 serier á 8 sekunder, 4 serier á 6 sekunder och
4 serier á 4 sekunder på 5 tavlor!


"Gamla rävar"
Tävlingsledarna Patrik Johansson och Sten-Erik Kassmo hade också roligt!


Glest i skjuthallen?        NEJ, inte alls!        Varje skytt skjuter på 5 tavlor.


Fem skott på 5 tavlor på 4 sekunder är verkligen tufft - men roligt!


Funktionärerna markerar!    En visar träffen, en skriver och en klistrar!


X - en perfekt innertia!


Årets distriktsmästare:
Herrar - Johan Backe, ACPK                   H 50 - Peter Siegel, Katarina Psf