”Skanåkers åttonde OS”
 
Publicerat 2012-07-17 (av Peter Siegel)
Källa: HD

 

 

 

Ragnar Skanåker, 78, åker till sitt åttonde OS, denna gång dock inte som skytt utan som tränare. Ragnar ska vara coach för den isländske luftpistolskytten Asgeir Sigurgeirsson, som har fått ett wild card till OS 2012 i London.

 

– Jag åker till Island den 17 juli, och därifrån åker jag till London den 21. Berättade Ragnar för Helsingborgs Dagblad.

Ragnar Skanåker tog fyra medaljer, varav ett guld, två silver och ett brons på sju OS-starter mellan 1972 och 1996. En mer meriterad tränare när det gäller skytte och olympiska spel går knappast att hitta. Till OS i Aten 2000 fick Ragnar ett wild card av internationella Olympiska Kommittén, men fick inte åka ändå för Svenska Olympiska Kommittén. Därför tycker han det är lite extra skönt att sätta sig på planet till London.  

– Det är ju skitroligt. Jag tycker det är en liten hämnd på Svenska Olympiska Kommittén också som då tyckte att de inte skulle skicka några ”pensionärer” till ett OS. Men man måste ju göra någonting. Jag måste vara aktiv och ha roligt! Säger Ragge.

De senaste tre åren har fokus legat på adepten Ásgeir Sigurgeirsson och målet för samarbetet har hela tiden varit att nå sommarens OS-tävlingar. Grunden är redan lagd, nu ska allt bara falla på plats i rättan tid. De sista detaljerna finputsas under den sista veckan. Skanåker flyger till Island under tisdagen.

– Mitt jobb är att försöka att få honom att hålla nerverna under kontroll. Jag kan inte lära honom skjuta, för han skjuter bättre än vad jag gör så det lägger jag mig inte i.

Och just den mentala pressen är något som påverkar enormt mycket under ett OS enligt Skanåker. Framför allt om man kommer från ett litet land som Island.

 

– Det som är så speciellt med OS för de här små nationerna är att alla känner den som åker. I Kina, Ryssland och Amerika kan de som åker vara fullständigt okända. De är 100, 200 i truppen medan Island kanske bara är 20 stycken. Då blir det ett helt annat tryck på skallen. Det är tio gånger värre än att vara med i ett VM. Jag blir trött bara när jag tänker på det.

En press som man inte kan gömma sig ifrån och som alltid påverkar resultaten.

 

– 1972 när jag vann och slog olympiskt rekord så gjorde jag egentligen en jädra skittävling. Mina resultat på träningarna då låg 15 poäng högre. Men just för att jag visste det kunde jag skjuta utan att vara nervös.
Enligt Skanåker så ska han och hans elev vara redo att leverera. Men det är inte tal om några medaljchanser, även om islänningarna har förhoppningar på Sigurgeirsson.

 

– Han har inga medaljchanser. Gör han bra ifrån sig så hamnar han på mellan 10:e och 20:e plats och då har han gjort det skitbra!  Konstaterar tränaren.

Att åka till OS betyder dessutom att det kommer att bli en hel del kära återseenden. Konkurrenterna från tiden som aktiv är även de, liksom Skanåker, tränare numera.

 

– Jag ser fram emot att träffa gamla skyttekompisar. De är ledare för olika landslag från hela världen. Vi ska prata gamla minnen med och ha trevligt.

Han kommer också att försöka att följa svenskarnas framfart i London, men det kommer förmodligen inte bli många timmar utanför skjutbanan.


– Det blir där jag kommer vara, jag tror inte jag kommer vara någon annanstans. De andra grenarna ser man bättre på TV.

Efter OS kommer Ragnar Skanåker att bli tränare för det danska skyttelandslaget. Då planerar han ett nordiskt samarbete för att kunna få de bästa förutsättningarna.

– Har man ett så stort upptagningsområde så ska det väl finnas någon som satsar hårt och som kan bli riktigt bra.

Hoppas Ragnar Skanåker och fortsätter att göra en insats för pistolskytte!