”FYRISTRÄFFEN”
i år på FAXAN

 
Publicerat 2013-04-10 (av Peter Siegel)

 

Vinter med snö och is var det fortfarande på FYRISTRÄFFEN den 7 april 2013 som därför fick flyttas från Ekebyboda till Faxan där förhållandena var lite bättre. Även tävlingen i Östhammar veckan efter fick flyttas till 5 maj på grund av frusen mark och risk för rikoschetter.

FYRISTRÄFFEN har alltid varit en mycket populär fältskjutning och i år, på Faxan, kom extra många deltagare som absolverade hela 365 starter, troligtvis mycket p.g.a. den kortare banan. 2011 var det 315 starter och 2012 bara 271. I år arrangerades tävlingen för 58:e gången och 2015 blir det alltså 60-års jubileum. Då blir det säkert extra många som vill vara med!

Anmälan på plats var kanske inte så tidsenlig längre då det bildas långa köer i både vapenkontrollen och anmälan, men man kan ju hoppas att arrangören, Upsala Sportskytteklubb och Uppsalapolisens Pistolskytteklubb, ändrar det till 60-årsjubileumet. Även om det betyder mer jobb för arrangören.

Stationerna på Faxan ligger ju tätt ihop och man klarar av en vapengrupp på drygt en timme. Bra för de ”riktiga entusiasterna” som vill gå 3 eller 4 gånger. Fast då måste man nog köra med föranmälan, för  årets 365 starter kan lätt bli över 400 på ”JUBILEUMSTRÄFFEN”!

Bra resultat uppnåddes i år! Av 170 deltagare i vgrp C var det 13 som sköt fullt, inklusive en skytt i C2, en i C1, samt en i vet/yngre. Absolut bäst var Jim Forsberg, Rosersberg Pk, med 27 särskiljningspoäng. Otroligt - för Jim skjuter med en Vostok som han köpte begagnad för exakt 30 år sedan. Överlåtaren hade köpt den ryska pistolen år 1973, så pistolen är alltså minst 40 år gammal fast den ser ut att vara i nyskick! 

Bästa dam blev Anna Törnqvist, Lövsta, med 46/24. I veteran yngre segrade Lennart Rehnström, Stockholmspolisen, och i vet/äldre Nils-Ove Gustafsson från Bålsta Ss.

I vgrp B var det 6 skyttar av 24 som sköt fullt, inklusive Henrik Otterbeck, ACPK, i klass B2. Bäst var Per Hjellström, Pk ENA, med 25 särskiljningspoäng.

I vgrp A deltog 107 skyttar, 3 sköt fullt och bäst var Daniel Eriksson, Lövsta Pk, och Einar Carlsson, Grödinge, som båda hade 48/25 och 13 poäng.

I Revolver, med 64 deltagare, var det bara Björn Segendorff och Thomas Karlsson, båda från Salems Pk, som sköt fullt. Björn segrade med 24 särskiljningspoäng.

Generellt i riket kan man säga att revolver har blivit den populäraste vapengruppen efter vgrp C, men i Uppsalakretsen är det nog vgrp A som är mest omtyckt. Hela 107 starter i A mot 64 i R visar klart vad som gäller där. Bland A-skyttarna fanns även 4 damer, mot 2 i Revolver.

SVEATRÄFFEN/KrM fält B på Almnäs i Södertälje söndagen den 21 april 2013 är tyvärr inställd, nästa fältskyttetävling i Stockholm är kretsmästerskap i fält C den 5 maj.

Vi ses där och LYCKA TILL!

 
Kön till Bertil Olsson i anmälan.


Lars Hagman & Ann-Britt Eriksson, Lena Mickelsson & Jim Forsberg
hamnade sist i kön.

 
Frukost & lunch!    Hungriga skyttar i serveringen ...


... och förväntansfulla utanför!


Även en vapenhandlare fanns på plats.
 

Utsikten från serveringen över Faxans station 1.
 

Station 2.
 

- Aya baya, jag sköt på fel tavla!
 

- Lite för många hål i den figuren!
 

Det gick bra att skjuta med käpp, rullator hade varit lite svårare i snön!
 

Markering på PPC-banan.
 

Den 7 april 2013 låg stationerna fortfarande i vackert vinterlandskap.
MEN - SNART BLIR DET VÅR!         TRO´T ELLER EJ!
 
 
Klara arbetsuppgifter i snön vid skyttelinjerna!
 
 
Efter station 8 var det slut med det roliga,
MEN - VI KOMMER GÄRNA IGEN NÄSTA ÅR!