AVDELNING KURIOSA
Siegel - ingen seriös vapenägare!


Publicerat 2016-10-30 (av Peter Siegel)
 

Peter Siegel, tidigare sportchef på Svenska Pistolskytteförbundet och reporter för tidningen NATIONELLT PISTOLSKYTTE sedan nästan 30 år, är en av Sveriges mest entusiastiska och seriösa pistolskyttar. Här berättar han en kuriös, men sann historia.

   

”Bugsy Siegel”, som FBI kallade den farligaste mannen i USA, föddes den 28 februari 1906 och skulle ha fyllt 110 i år. Han var amerikansk gangster och medlem i den fruktade maffian. Bugsy var en elegant charmör och kvinnotjusare, men också en mördare utan nåd. Min namne var dock INTE släkt med mig på något sätt, det vill jag gärna betona, ändå finns det en viss ”Austrian connection”!

 

Benjamin Hymen Siegel, som han egentligen hette, föddes den 28 februari 1906 som son till judiska emigranter i Brooklyn, New York. Han växte upp i den av kriminella härjade delen av Williamsburg som behärskades av irländska och italienska gäng. Redan som tonåring pressade han ambulerande försäljare på pengar på New York City´s East Side. År 1918 blev han vän med en annan huligan, Meyer Lansky, och grundade 1920 The Bugs-Meyer-Gang, ett hänsynslöst gäng av unga judiska förbrytare och kontraktsmördare som även var kända under namnet Murder Incorporation. Tillsammans med Charles ”Lucky” Luciano och andra italienska gangstrar organiserade de sedan ett nationellt syndikat som verkade över hela USA. ”Lucky”, med sina ”goda kontakter” på Sicilien, hjälpte vid andra världskrigets slut amerikanerna vid landstigningen i södra Italien och blev som belöning frisläppt från fängelse.

 

Bugsy Siegel mördades den 20 juni 1947, precis på min fjärde födelsedag. Hans snygga älskarinna, Virginia Hill, gifte sig efter Bugsy:s död med en äldre vän till mig vid namn Hans Hauser, som då arbetade som österrikisk skidlärare i USA. Paret flyttade sedan tillbaka till Hans Hausers och min hemstad Salzburg i Österrike.

 

Edgar Hoover, som var chef för FBI under hela 48 år (under 8 presidenter från 1924 till 1972) beskylldes för att inte vara tillräckligt hård mot Maffian som sysslade med spritsmuggling, spel, prostitution och senare också narkotika. Tyvärr var dock många vanliga poliser och även en del domare mutade och maffian kunde breda ut sig över hela USA och göra enorma vinster! Bugsy Siegel blev en av förgrundsfigurerna i denna grupp av kriminella, fruktad inte minst för sitt impulsiva och lynniga sätt.

 

I slutet av 30-talet träffade Bugsy den snygga och sexiga Virginia Hill som han blev mycket förälskad i. De två blev ett särpräglat och frapperande par som blev kända inte minst för sitt glamorösa uppträdande. 1945 flyttade paret till Las Vegas i Nevada som då hade ca 30 000 invånare. Las Vegas är nu den största staden i delstaten Nevada i sydvästra USA med drygt 552 000 invånare och i storstadsområdet 1 951 269 invånare, vilket är nästan lika mycket som Stor-Stockholm. Bugsy ville förverkliga sin dröm att bygga ett Mecka för spelare. Hotellbygget ”Flamingo” han planerade då budgeterades till 1,5 millioner dollar, men kostade till slut hela 6 millioner! En summa som var svindlande även för dåtidens stenrika mafiosi.

 

Kompanjonen Meyer Lansky blev vansinnig över Bugsy:s slöseri, förskingring och, som han tyckte, förräderi. Kvällen den 20 juni 1947 blev Bugsy Siegel brutalt mördat av ett störtregn av kulor rakt genom hans vardagsrumsfönster i villan på 810 Linden Drive i Beverly Hills. Bugsy Siegel, som var allt annat än en ”seriös vapenägare”, fick smaka på sin egen medicin och dog med dussintals kulor i kroppen. Han blev 41 år.

 

Virginia Hill och hennes man Hans Hauser som hade flyttat till Salzburg levde i uppenbart välstånd. Virginia hade av allt att döma en hållhake på maffian och fick troligtvis mutor för att hålla tyst. Hon hittades på slutet av 60-talet död vid en skogsbäck bakom värdshuset ”Schöne Aussicht” på Heuberg i Salzburg. ”Vackra Utsikten på Höberget” är ett populärt värdshus på en kulle med fin utsikt över Salzburg Stad och ägs av andra goda vänner till mig.

 

Virginias dödsorsak blev aldrig riktigt klarlagd. De flesta gangstrar som hon kände hade dött eller så var brotten preskriberade och hennes kunskaper om maffian var nu värdelösa. Min vän Hans Hauser hittades något år senare hängd i en takbjälke i sin egen nattklubb, ”Cocktail-Club”, belägen vid Salzach-floden i Salzburgs ”Gamla Stan”. Jag kände båda och vet säkert att ingen av dessa två personer var ”självmordsbenägen”.

 

Det är nog sant som man säger:

MAFFIAN GLÖMMER ALDRIG!

 

Österrikaren Peter Siegel är frilansreporter för SPSF:s medlemstidning Nationellt Pistolskytte där han hittills har skrivit ca 500 reportage och artiklar de senaste 28 åren. I september 2006 fick han av dåvarande SPSF-ordföranden Anders Björck, f.d. försvarsminister och landshövding på Uppsala slott, en förtjänst- och hedersmedalj för sina insatser inom pistolskyttet. År 2008 erhöll Peter, enligt hans Maj:t Konungens bemyndigande, en medalj i silver på Svenska Pistolskytteförbundets årsmöte för hans förtjänster om förbundet och dess syften.  Sedan 2007 skriver han även reportage på kretsnytt.

 

 


Benjamin ”Bugsy” Siegel som vaxfigur på Hôtel Flamingo


Hôtel Flamingo, Las Vegas, Nevada, USA.