Joackim Norberg & Håkan Sköld
på Paralympics i Rio de Janeiro

 

Publicerat 2016-09-02 (av Peter Siegel)
Foto: Peter Siegel & Marcus Åberg
Textkälla: Sveriges Paralympiska Kommitté

 

Den 2 oktober 2009 i Köpenhamn, meddelades att Rio de Janeiro blir värd för OS & Paralympics 2016. Det blir första gången båda tävlingarna arrangeras i Sydamerika. De svenska pistolskyttarna Joackim Norberg & Håkan Sköld är på plats och kämpar om medaljer.

   

De svenska pistolskyttarna Joackim Norberg & Håkan Sköld är på plats i Rio och ska tävla den 9, 11 och 14 september. Svensk TV visar Paralympics så skyttarna här hemma kan följa de våra på deras tävlingar i olika grenar.

 


Svenska handikappskyttar i pistol:
Leif Mihkelsaar, Joackim Norberg, coachen Marcus Åberg, sittande Håkan Sköld.

 

Paralympics 2016 arrangeras den 7-18 september 2016 i Rio de Janeiro - Brasilen. Det blir officiellt det femtonde sommar-Paralympics i ordningen och det är första gången som Sydamerika står som värd för OS & Paralympics.

 

De paralympiska spelen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. Efter de enorma framgångarna i London 2012 och Sotji 2014, siktar Rio på att bli största och bästa Paralympics någonsin – och inspirera människor runt hela jorden.

 

För att klara arrangemangen arbetas det intensivt. Totalt beräknas över 140 000 människor komma att jobba för att lyckas genomföra spelen – varav cirka 7 000 som personal i organisationskommittén, 65 000 entreprenörer och 70 000 frivilliga.

 

Ca 4 350 paralympier från över 160 länder kommer att tävla om 526 medaljer i Rio 2016 i totalt 22 idrotter. Rio 2016 siktar på fler kvinnliga deltagare än någonsin tidigare och ungefär 1 650 tävlande beräknas vara kvinnor, vilket är en 9,9 procentig ökning jämfört med deltagarantalet i London 2012.

 

På lång sikt bör de paralympiska spelen lämna ett viktigt arv – med förbättrad tillgänglighet och bättre förutsättningar för människor med funktionsnedsättningar. Två nya idrotter ingår på programmet: Para-kanot och Para-triathlon. Nästa Paralympics går i Pyeong Chang, Kina, år 2018.

 

Själv tycker jag att Rio de Janeiro är en av världens mest vackra och fascinerande städer. Till denna stad med sina kilometer långa sandstränder som Copacabana och Ipanema, samt Sockertoppen, Kristusstatyn, och mycket mer, skulle jag gärna vilja åka tillbaka till! Senast jag var där var precis 50 år sedan och nog är jag lite avundsjuk på Jocke och Håkan!

 

Sveriges pistolskyttar önskar Jocke och Håkan all framgång i Rio!

 

LYCKA TILL!

 


Artikelförfattaren i Rio de Janeiro 1966