Ragnar Skanåker Grand Prix


Publicerat 2016-08-23 (av Peter Siegel)
 

Göteborgs PSSK hade bjudit in till Ragnar Skanåker Grand Prix i fripistol. Deltagarna kom från Sverige och Norge. Den 21-årige Magnus Palmgren vann före Ragnar Skanåker, 82 år. Vinnaren fick tio tusen kronor och tvåan fem tusen kronor. Trean Mathias Navne fick 2000 kronor

   

Spänning in i det sista! Magnus Palmgren sköt en tia som sista skott och vann Ragnar Skanåkers Grand Prix i fripistol med 541 poäng. På andra plats kom Ragnar Skanåker själv med 539 poäng. Tredjepriset gick till Mathias Navne som sköt 538 p. Åttiotvåårige Ragnar Skanåker visade igen att han fortfarande är en skytt att räkna med! Pål Hembre blev bästa norska skytt med 535p och en sjätteplats.

 

I en extratävling, som gick ut på att skjuta bästa skottet, lyckades Håkan Landebring att skjuta hela 10,9 poäng och med näst bästa skott på 10,8 kunde han ta emot 5 000 kronor i form av presentkort från Sportec AB. Ragnar Skanåker tackade arrangören GPSSK och Lars Lundmark för det fina upplägget och det engagemang som skapat denna tävling.

 

I en intervju med kretsnytt säger Ragnar:

 

– Det var för mig en härlig upplevelse att få skjuta fripistoltävlingen ”Ragnar Skanåker Grand Prix” inte bara i Australien utan även i Göteborg. Hela svenska eliten och jag, samt de bästa norrmännen, njöt av spänningen som det blev när det i slutänden började ”dra ihop sig”. 

 

Ragge berättar vidare: Initiativtagare till denna största fripistoltävling i Sverige de senaste 10 -20 åren var Lars Lundmark och Åke Levensjö, självklart med en hel arme av skytteentusiaster från Göteborgs Sportskyttar. Här kommer Lars och Åkes kontaktnät med sponsorer in. Har sponsorerna fått något tillbaka av sina 40 000: - kronor satsade pengar? Jag garanterar att de var nöjda och redan under prisutdelningen och den efterföljande banketten kom de första buden till nästa års tävling som antagligen blir dubbelt så stor om man ser till antalet deltagare och prispengar. Sponsring är ett tvåvägssystem om någon inte visste det.

 

Resultatvisningen skedde i klubbstugan på en stor monitor där även skyttefinalen från Barcelona på fripistol visades rullande under hela tävlingen. Det är så en skyttetävling ska genomföras så att under tävlingens gång spänningen stegras hela tiden till sista skottet och resultatet kommer omedelbart.

 

– Det är så ska det gå till, kära skyttevänner. Menar Ragge. – Ett stort tack också till Åke, Lars och sponsorerna Front Advokaterna, Sportec AB, Interprodukter och Lars Lundmarks företag. Jag har väl inte glömt någon hoppas jag?

 

2018 kommer SM-veckan att gå i Helsingborg/Landskrona. PSKF Magnus Stenbock, södra Sveriges största pistolskytteklubb, kommer tillsammans med Helsingborgs Fritidsnämnd att se över vad som behövs för att ta emot både Sportskytteförbundet och Nationella Pistolförbundet.

 

– Vi har här en unik chans att visa upp vår sport. Tusen skyttar ger tyngd och vi kommer att dominera hela veckan. TV kommer att visa en del av våra finaler. Syns man inte finns man inte! Ledarna inom skyttesporten måste samarbeta och lägga all prestige på hyllan för att detta ska kunna genomföras. Känn ert ansvar. Inser ni er begränsning och tackar nej finns en annan väg att gå. Delegera till de som kan och vill!  Konstigare än så är det inte! Nästa års tävling kommer troligen att locka ännu fler skyttar från även fler länder.

 

Sa Olympiamästaren och skickar skyttehälsningar till alla pistolskyttar i landet!

 


Ragges berömda 100-poängs serie ”long time ago in Australia!”
 
Men Ragnar är ”still going strong” och kom på andra plats i Göteborg i år.