Kretsmästerskap i PPC, 18-19 maj 2019

Publicerat 2019-05-20 (av Thomas Beck)

 Under två intensiva dagar med bra skytteväder så har Stockholmskretsen fått 8 nya kretsmästare. Tävlingen gick av stapeln på Hallsta banan hos Salems PK. Denna fantastiska skytteterräng kan både hantera Precision, 10 stationers fältskjutning, Mil Snabb och givetvis ett mästerskap i PPC.

Tävlingen är ett samarrangerat mästerskap där Salems PK är huvudarrangör med Atlas Copco PK som medarrangör. Två stycken banor har vi till vårt förfogande för att kunna arrangera tävlingen, en 50 yards bana för skytte i 1500 och 600 klasserna och en 25yards bana för de så kallade kortmatcherna om 48 skott maximalt 480 poäng för de som skjuter riktigt bra.

Som vanligt serverar Salems PK Stockholmskretsens bästa burgare och kocken Mikael anpassar varje burgare precis enligt skyttens önskemål. Kryddning, BBQ sås och ost kan visa sig vara mycket kritiskt för att skyttarna skall ha precis rätt blodsockernivå för att kunna skjuta personbästa i någon favoritklass

 

 

Innan man får börja skjuta så kliver man in i ”Säkerhetszonen”. Där och endast där får man plocka fram sitt vapen, genomföra sotning och sedan hölstra vapnet. Inget plock och pill med ammunition i ”Säkerhetszonen”. Svenska mästaren i fältskjutning Björn visar här precis hur det går till.

 

 

 

 

 

 

 

 

PPC skyttet är inte bara en utpräglad precisionsgren, utan den kräver en hel del teknik också. Bland annat så måste man stå på rätt sida begränsningslinjen, något som Vlastimil behärskar.

Hylsor är snordyrt. Bäst att plocka upp dem direkt efter en lyckad 15 yards omgång tycker två skyttar från Bromma. I PPC är det obligatoriskt med skyddsglasögon, även för skjutledaren vilket ”Range-officer” Raine tydligt visar.

På 1500 banan så skjuter vi på 50 Yards vilket är mycket långt avstånd med tanke på att 10:an bara är 10x15 cm. På detta avstånd skjuter man sittande, liggande, vänster hand med barrikadstöd och slutligen höger hand med barrikadstöd vilket här Världsmästare Anders, närmast i bild, behärskar. Anders tävlar som en av få PPC skyttar i Stockholm i klassen ”High-Master”. Endast 41 skyttar i hela världen kan titulera sig ”High-Master” i pistol.

Ytterligare en stilstudie på hur man skjuter sittande skjutställning av AnnSophie. Exemplarisk låsning av vänster fot under höger knä. Detta blir stadigt och borgar för många 10:or.

Robban skjuter sitt 5:e skott med vänster hand och har 1 minut kvar för sista skottet med vänster och sedan 6 skott med höger hand. Perfekt anpassning av tiden. Robert som nyss vunnit kretsmästerskapet i fältskjutning vapengrupp C har verkligen prickat in formtoppen här på vårkanten.

En gammal Neuhausenpistol som alltid har varit fältskyttens bästa vän har även klivit in på PPC arenan. Där går den alldeles utmärkt i händerna på en mästare.

Christer byter till liggande skjutställning. I mitt tycke en mycket svår skjutställning där avslappning i nacke och utsträckta armar är ett absolut måste. Notera också att Christers pekfinger är utanför varbygeln vid förflyttning och omladdning, även om vapnet är tomt. Föredömligt !!

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

När en ”Stage” är avklarad så visiteras samtliga skyttar följt av hölstring. Ordförande Thomas och Världsmästaren Jens ser bland annat till att Linus, Örjan och Niklas blir visiterade.

 

Det är viktigt att ställa om siktet på sin revolver mellan skjutavstånden. ”Aristocrat”-siktet har 3 olika lägen. Läge 1 ställer man till centrumträff på 7 och 15 yards, läge 2 är 25 yards för att sikta i ”pilen” och läge 3 är 50 yards och sikta i ”pilen”. Thomas med matchande färger på mössa och skor håller precis på att ställa om till 25 yards.

 

 

 

 

 

 

 

 


Fenomenalt skytte på 25 yards av Världsmästaren Anders

Markering sker direkt där man räknar resultatet på skytten till höger om sig själv. Örjan njuter av försommaren och skall här ge sig i kast med markering av en 60 skotts match. På hans vänstra arm har han en klocka fäst med en hållare i plast som används som notställ för marschmusik. En viss musikaffär på Brännkyrkagatan har fått köpa in massor av dessa utan att intresset för marschmusik har ökat i någon större omfattning.

 

2019 års kretsmästare blev

Lördag

Pistol 1500 (1500 poäng): Jens O´Konor, Atlas Copco PK (1485 Poäng)

Standardpistol (600 poäng): Anders Lundback, Rikstens Skf (592 Poäng)

Standardpistol fasta riktmedel (480 poäng): Thomas Beck, Atlas Copco PK (479 Poäng)

 

Söndag

Revolver 1500 (1500 poäng): Anders Lundback, Rikstens Skf, (1480 Poäng)

Standardrevolver 6 tum (600 poäng): Jens O´Konor, Atlas Copco PK (595 Poäng)

Standardrevolver 4 tum (480 poäng): Anders Lundback, Rikstens Skf (479 Poäng)

Standardrevolver 2,75 tum (480 poäng): Thomas Beck, Atlas Copco PK (470 Poäng)

Open (600 poäng): Anders Lundback, Rikstens Skf (599 Poäng)