Botkyrka Skyttecentrets nya pistolhall

 

 Publicerat 2020-02-06 (av Peter Siegel)

 

Botkyrka Skyttecenter kallas nu skytteanläggningen vid Hacksjön i Tullinge. Botkyrka kommun har nu själv övertagit driften för denna anläggning från HSO. Den gamla anskrämliga pistolhallen med enbart 18 platser revs, men först efter flera år byggdes en ny pistolhall. Så långt är allt väl, men . .

 

Botkyrka kommun har nu själv övertagit driften av sin skytteanläggning vid Hacksjön. Den gamla, anskrämliga, lilla pistolhallen för enbart 18 platser revs, men först efter flera år byggdes en ny, pistolhall med 32 platser. Hallen har nu godkänts av polisen och får användas. Men, man har än så länge inte installerat några duellställ, utan bara vanliga fasta tavelställ för enbart precision. 

 

Nya hallen ser verkligen bra ut, även om den hade några barnsjukdomar ifrån början. Skjutbänkarna t.ex. monterades på en höjd av en meter (1 m!) vilket skiljer sig avsevärt från den från Svenska Pistolskytteförbundets rekommenderade höjd på 70 cm. Det kommer dock att rättas till vecka 8 i år. Vad som fattas är dock duellställ. Ansvarig tjänsteman i Botkyrka kommun säger att det inte finns några pengar för det i år, vilket man kan dra skutsatsen av att det kommer (kanske?) att ingå i nästa års budget. Men man lovar inget!

 

I en sådan ny, fin och modern skjuthall ska man ju inte enbart kunna skjuta PRECISION utan även många andra grenar, både SPSF:s och det internationella Skyttesportförbundets delvis internationella grenar. Alla dessa grenar skjuts med en utgångsställning på 45 grader. Därtill behövs alltså lägre skjutbänkar och absolut DUELLSTÄLL! Dessa speciella grenar är många, som t.ex. Militär Snabbmatch, Nationell Helmatch, Sportpistol, International Grovpistol, Standardpistol, Snabbpistol, Duellskytte och enstaka fältstationer med fram- och bortsvängande mål. Detta var man i kommunen tydligen inte riktigt medveten om? Kommunen säger sig ha anlitat en konsult, men den personen har tydligen inte klargjort alla dessa fakta för Botkyrka kommuns ansvariga tjänstman! 

 

Pengar är naturligtvis en viktig faktor, för nya hallen var säkert inte billig, men man kan bara hoppas att Botkyrka kommuns tjänstemän nu inser vad som behövs i en nybyggd och modern pistolhall och planerar därefter! Duellställ fanns nämligen i den gamla, sneda och utslitna hallen och behövs absolut i en sådan nybyggd, större och modern pistolhall!

 

Skyttarna hoppas nu verkligen att det finns pengar för duellställ i kommunens budget 2021!

 


FÖRR:  En gammal fallfärdig hall med endast 18 platser, men med duellställ!


NU:  Visserligen 32 bra platser för precision,
men än så länge utan duellställ för alla de andra 8 olika populära pistolskyttegrenar!