Groveken 7

Publicerat 2019-10-05 (Text: Clas Simmerud. Foto: Robert Danowsky)

Kretsmästerskap i M7 Magnumfält på Livgardet i Kungsängen den 28 sep 2019.
Arrangerat av Ekens Psf

En kulen höstdag på Livgardet genomfördes en Magnumfältskjutning för första gången på drygt ett år. Av olika anledningar har vi inte kunnat genomföra någon tävling på en tid så det kändes som att det var dags.

Magnumfält är, som det står i skjuthandboken, en precisionstävling mot fältmål i terräng, och denna var ganska utpräglat uppbyggd på det viset. Alla stationer bjöd på en massa möjligheter att skjuta ihop höga poäng, men samtidigt även ”säkra” träff genom att man kunde välja lite mindre värda mål på kortare håll, eller större träffyta. Målsättningen var att skapa en tävling som var möjlig att skjuta bra på för både nya och gamla skyttar, en uppgift som inte är helt enkel för banläggarna.

 I magnumfält ska man erbjudas en möjlighet att ”se hur det tar” på första stationen, detta för att lån av vapen mellan skyttekompisar är väldigt vanligt i grenen, så därför sköt vi på en C50 och en L2 figur på runt 35 meter. C 50 målet var för dagen dessutom försett med en liten vit riktprick.

 

Station 2 började sen själva jakten på poäng, med en 50m gevärstavla, där de mellersta målen var utbytta mot C20 mål och således lite större för de som var osäkra. Avståndet var 35 meter, så man fick inte darra på hanen.

 

 

Station 3 provade vi våra egna fältmål i grönt, med 2 lite mindre och en stor i mitten, samma avstånd här också. 35 meter och inte särskilt mycket färg bakom kornet om du ville utmana och skjuta höga poäng.
 

 

 Station 4 var den station där man inte fritt kan välja skjutställning utan en sk handsup, där måste skytten starta momentet med vapnet på marken, och händerna på huvudet. Den totala skjuttiden 22 sekunder och ett vanligt PPC mål. Självfallet räknade vi även här poäng. Detta kan vara en en station som för de flesta känns mest ”avig” då de flesta magnumskyttar huvudsakligen sitter bekvämt och skjuter med kroppen som stöd. Här måste man dock visa att man faktiskt kan skjuta på vanligt vis med.

 

 

Femte stationen var ett skymt mål, ett litet C-mål och en precisions spegel stod dolt för skytten bakom en plåt, så ville man få några poäng med sig härifrån var man vackert tvungen att först fälla plåten.

 

 

Stn 6 sköt vi på ett gammal välkänt mål i magnum sammanhang, en nationell helmatch. Dock sköt vi den på, jag du gissade rätt, 35 meter. För den som vanligen tränar lite på en nationell helmatch så vet man att 25 meter räcker utmärkt för att det ska bli svårt, men i magnumvärlden vågar man spänna bågen lite hårdare, då vi har fri skjutställning och förhållandevis gott om tid.
 

 På 7e stationen började tumskruven dras åt en smula för skyttar som inte är vana att skjuta på långa håll, en vanlig snabbpistoltavla men 80 meter bort, den blir ganska liten, kan jag intyga. Lite närmare dock 2 st L1 mål, för att skyttarna skulle få känna på att vara noga både i höjd och sida var det 1 både vertikalt och horisontellt. Dessa stod på, ja du gissade rätt igen, 35 meter.

 

 

Avslutningsvis sköt vi på en helfigur, vi var ju ändå på ett skjutfält. Helfiguren med sina gröna kläder mot en den gröna bakgrunden och det disiga vädret var en rejäl utmaning. 140 meter bort, och knappt synlig. Här var man verkligen tvungen att veta hur man ska hantera sitt vapen, och vara ytterligt känslig på avtryckaren. Det är väldigt liten felmarginal på ett sådant mål. För den mindre erfarna fanns även en B45 på närmare håll, som för dagen var poängsatt upp till 5 poäng. Helfiguren är ju som alla vet värd 10 om man träffar rätt.

 

 Han kom, han sköt, han segrade!

Ett av dagens absolut största glädjeämnen var skytten Mikael Olsson från Atlas Copco pistolklubb som, enl utsago sköt magnumfält för första gången, han går runt med en vanlig revolver (M7) och skjuter träff med alla skott i varenda tavla! Detta var en bragd! Väldigt få skyttar i någon klass lyckades med de förhållanden som rådde att göra samma sak, och han var helt ensam i kretsmästerskaps klassen. Vi hoppas verkligen att det gett Mikael blodad tand, och att vi kommer ha en ny duktig magnumskytt från Stockholmskretsen framöver. Det finns plats för fler, och Mikael har tydligt visat att det går. Grattis Mikael!